Visok pritisk

Visok pritisk – tihi morilec v razvitem svetu

Pogost vzrok smrti v Evropi in razvitem svetu je visok pritisk in z njim povezane težave so neposredno povezane z našimi življenjskimi navadami, predvsem s prehrano in telesno aktivnostjo. Hkrati pa lahko stres in prekomerna telesna masa dodatno poslabšata visok pritisk, ki je dolgo časa lahko neopažena.

Nevidni simptomi, očitna nevarnost

Simptomi visokega krvnega tlaka se pogosto ne pokažejo, dokler ne dosežejo kritične točke. Kljub temu pa je pomembno resno jemati visok pritisk, saj lahko povzroči poškodbe ožilja, ki znatno povečajo tveganje za resne zdravstvene zaplete, kot so srčni infarkt, možganska kap, okvare ledvic in očesne težave.

Visok pritisk

Dejavniki tveganja za visok pritisk

Pojav visokega krvnega tlaka je v mnogih primerih povezan s sočasnim obstojem drugih dejavnikov tveganja. Med njimi se izpostavljajo debelost, inzulinska rezistenca ter visok holesterol. Dodatno tveganje za povišan visok pritisk nosijo moški, starejši posamezniki, ženske po menopavzi, kadilci in ljubitelji alkohola. Visoko tveganje za visok pritisk je prav tako prisotno med nosečnicami, še posebej tistimi s specifičnimi pogoji, kot so večplodna nosečnost, kronične bolezni in povišana telesna masa. Da bi preprečili zdravstvene zaplete, lahko veliko naredimo s preventivnimi ukrepi.

Uravnoteženo prehranjevanje

Prehrana igra ključno vlogo pri uravnavanju krvnega tlaka. Mediteranska dieta se izkaže kot izjemno učinkovita pri preprečevanju in zmanjševanju visokega krvnega tlaka. Ta način prehranjevanja, bogat s sadjem, zelenjavo, polnozrnatimi žiti, stročnicami, oreščki, ribami in mesom v zmernih količinah, je poln hranil, ki ščitijo ožilje. Prav tako vsebuje malo nasičenih in trans maščobnih kislin, ki negativno vplivajo na srčno-žilni sistem.

Aktivnost za zdravje

Za odrasle ljudi se priporoča minimalno 150–300 minut zmerne telesne aktivnosti na teden. To vključuje dejavnosti, pri katerih pospešimo srčni utrip in se nekoliko zadihamo. Dodatno je lahko koristno opraviti 75–150 minut zelo intenzivne vadbe tedensko. Za še boljše zdravje lahko dodamo vadbo za moč enkrat do dvakrat na teden, ki vključuje vadbo z lastno težo, jogo, utežmi in podobno.

Vpliv telesne mase na krvni tlak

Telesna masa ima močan vpliv na krvni tlak, še posebej pri posameznikih z debelostjo. Izguba telesne mase je ključna za znižanje krvnega tlaka pri teh posameznikih. Pomembno pa je, da se izgube telesne mase lotimo postopoma in premišljeno, da ne tvegamo pomanjkanja hranil in slabšega počutja. Če se soočate z izzivi izgube telesne mase, smo vam na voljo za pomoč.

Zdravila in sprememba življenjskega sloga

Pri zelo povišanem krvnem tlaku zdravniki pogosto predpišejo zdravila, vendar je ključno tudi učinkovito spreminjanje življenjskega sloga. To vključuje uravnoteženo prehranjevanje, gibanje ter obvladovanje stresa. Pri tem lahko dodatno pripomorejo nekateri prehranski dejavniki.

Zmanjšajte količino soli za zdrav krvni tlak

Prekomerno uživanje soli je eden bistvenih dejavnikov povišanja krvnega tlaka. Povprečen Slovenec zaužije dvakrat več soli od priporočene količine. Zato je priporočljivo pri pripravi obrokov doma paziti na sol in raje uporabljati začimbe ter kisline za izboljšanje okusa.

Kalij za uravnavanje krvnega tlaka

Kalij pomaga uravnavati visok pritisk in omili vplive natrija. Dnevni priporočljiv vnos kalija je 2000 mg, za posameznike s povišanim krvnim tlakom pa še nekoliko več. Bogati viri kalija so banane, suho sadje, oreščki, špinača, stročnice in krompir.

Učinkovita prehrana za nadzor krvnega tlaka

Zmerne količine rdečega vina imajo blage pozitivne učinke na zmanjševanje krvnega tlaka. Kljub temu pa je prekomerno uživanje alkohola močno povezano s povišanim krvnim tlakom. Za posameznike, ki prekomerno uživajo alkohol, je bistveno zmanjšanje vnosa alkohola. Priporočene smernice za zdrave odrasle moške ne presegajo 2 enot alkohola na dan, medtem ko je pri ženskah priporočena količina manjša – ne več kot 1 enota alkohola na dan.