treking kolesa

Treking kolesa Enduro

Za številne posameznike je kolesarjenje prijeten način prevoza, s katerim na zabaven
in učinkovit način ohranjajo svojo formo. Skok na kolo je tudi okolju prijazen način prevažanja. V nadaljevanju predstavljamo treking kolesa. Obiščite www.enduro.si/treking-kolesa, kjer so vsa kolesa tudi podrobno opisana.

Treking kolesa včasih poimenujemo hibridna kolesa, ker veljajo za nekakšno mešanico med cestnimi in gorskimi kolesi. V devetdesetih letih je bilo gorsko kolo tisto, nad katerim so se navduševale množice, vendar se je skozi čas in izkušnje uporabnikov izkazalo,
da je za priložnostno kolesarjenje pregrobo, za vožnje po ulicah pa prepočasno. Na trgu so se nato kmalu pojavila treking kolesa, ki veljajo za izjemno vsestranska. Tako kolo bo idealno služilo vsakemu, ki ga ima namen uporabljati za različne namene, saj se z njim lahko odpravite na sproščeno vožnjo, vikend izlet ali samo v trgovino.

Razlike med gorskim in treking kolesom

Izbira pravega kolesa je odvisna predvsem od terena po katerem se imamo namen voziti. Za ta kolesa je značilno, da so zasnovana za prevažanje po lažjem terenu, s tem pa mislimo na ceste in kolesarske poti, lažje hribovite poti in poljske poti. Primerni so tako
za mestno vožnjo kot za tiste radovedne, ki bi radi raziskovali lokalno podeželje. Treking kolesa se torej od gorskih razlikujejo po zasnovi, katera je pri slednjih pa so zasnovana
za vožnjo po makadamskih, gozdnih in gorskih brezpotjih.

Glavne značilnosti

Praviloma so treking kolesa opremljena z lučmi, prtljažniki in sedežnimi torbami. Obstaja več modelov, vsem pa je skupne značilnosti:
– jeklen ali aluminijast robusten okvir, ki nosi težo dodatkov in premaguje nepravilnosti ceste,
– za varnost in boljši oprijem imajo oblazinjena, široka in masivna kolesa,
– zelo kvalitetna osvetlitev
– sedež, kateri z udobno izvedbo omogoča kolesarju dolge ure vožnje,
– prtljažnik zadaj in pri določenih modelih celo spredaj

treking kolesa

Za prevoz prtljage so treking kolesa idealna izbira, saj jim je zadnji prtljažnik del standardne opreme. Na njega se lahko namesti torbe, ki bodo nudile veliko prostora za prevažanje prtljage na vaših potovanjih. Blatniki kolesa bodo poskrbeli za zmanjšanje obrabe vaših komponent, ter vašo prtljago ohranjali suho in zaščiteno pred umazanijo. Električna treking kolesa se od navadnih razlikujejo po tem, da vam z vgrajenim električnim motorjem pomagajo prevoziti večje razdalje. Dolga in včasih dolgočasna potovanja, se zaradi zasnove in funkcije teh koles, velikokrat zdijo krajša kot so dejansko bila. Zmotno je mišljenje, da so namenjena samo uporabi za vožnjo po dolgih poteh, saj se odlično obnesejo tudi na krajših relacijah.

Kategorije treking koles

treking kolesa

Treking kolesa se delijo po kategorijah in sicer na osnovne, lažje, robustnejše in električne modele. Osnovni modeli so namenjeni samo za treking in vožnjo po mestu. Med lažje modele sodijo kolesa , ki so lažja od 13 kg, med robustnejše pa tista z vso treking opremo. Mogoče je kupiti tudi dobro električno treking kolo, kateri vam bo pri vožnji nudil električno pomoč. Nasvet za treking, ki vam lahko še kako prav pride na poti, zlasti tisti daljši, je ta, da nikar ne pozabite  vzeti s seboj kompleta prve pomoči in kompleta orodij, ki vam lahko koristi za morebitna manjša popravila okvar.

Zakaj se odločiti za kolesarjenje?

Z kolesarjenjem se lahko lepo vzdržuje zdrav življenjski slog. Poznano je, da pozitivno vpliva na psihični in fizični ravni, izboljšuje zdravje ožilja in srca, ter zmanjšuje tveganje za nastanek novih bolezni. Z kolesarjenjem si tako lahko izboljšamo zdravje in vzdržujemo telesno kondicijo. Značilno je tudi, da nam krepi mišice na spodnjem kot tudi zgornjem delu telesa in izboljšuje koordinacijo. Odlično je tudi za vzdrževanje našega duševnega zdravja, saj pozitivno vpliva na telo in duha. Na kolesu se nam izboljšujeta tudi mentalna moč in razpoloženje. Poleg vsega naštetega, pa z vožnjo kolesa skrbimo za okolje, saj je ta popolnoma ekološka.