toplotne črpalke

Toplotne črpalke – multipraktiki bivalnih prostorov

Pred nami so hladni meseci in v zraku visi vprašanje kako toplo nam bo. Istočasno si želimo, da bi bilo ogrevanje varčno, okolju prijazno in čim bolj učinkovito. Razmišljamo o napravi, ki bi nam omogočila čim več.

Ali obstaja takšna, ki zmore pozimi prostor ogreti, ga poleti ohladiti in obenem ogrevati tudi sanitarno vodo? Obstaja.

Pozitiven odgovor na vsa vaša vprašanja bo dala premišljena izbira toplotne črpalke.

Zakaj se nakup toplotne črpalke splača?

Toplotne črpalke so naprave, s katerimi je ogrevanje dolgoročno najcenejše. Večino potrebne energije (od 50% do 80%) za svoje delovanje pridobijo namreč brezplačno iz okolice, ostali del predstavlja električna energija, ki jo plačamo. S tem načinom ogrevanja spuščamo v okolje manjše količine emisij CO2 in pripomoremo k temu, da bomo našim zanamcem zapustili čim lepše okolje.

Na kaj moramo biti pozorni pred nakupom?

Pred dokončno odločitvijo moramo vsekakor razmisliti o obstoječem stanju ogrevanja prostorov. Preveriti moramo, katera grelna telesa so nas ogrevala do sedaj, kateri toplotni viri so nam na razpolago in kam bomo postavili črpalko.

Če imamo talno, stensko ali stropno ogrevanje, bo sistem ogrevanja s toplotno črpalko najučinkovitejši in najbolj funkcionalen. Temperatura dvižnega voda, pri katerem bo črpalka obratovala, bo v tem primeru lahko zelo nizka – do 35°C. Obstoječe radiatorsko ogrevanje bo zahtevalo višjo temperaturo dvižnega voda – od 40°C do 65°C.

V nadaljevanju moramo preveriti ali imamo kot toplotni vir na voljo zemeljsko površino ali celo podtalno vodo, medtem ko je okoliški zrak vedno na razpolago.

V samostojni stanovanjski hiši prostor, kamor bi postavili toplotno črpalko, zagotovo ne bo težava. Zaplete se lahko, v kolikor živimo v večstanovanjskem bloku, kjer nimamo na voljo dovolj prostora.toplotne črpalke

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri toplotne črpalke?

Toplotno črpalko izberemo v prvi vrsti glede na toplotni vir, ki ga je najbolje izkoriščati. Izbrati moramo tistega, ki ga imamo na razpolago in ima istočasno najvišjo povprečno temperaturo v ogrevalni sezoni.
Najboljša izbira je podtalna voda, katere povprečna temperatura je približno +10°C, vendar mora biti kvalitetna, biti je mora dovolj in nahajati se mora na ustrezni globini. Druga izbira je akumulirana toplota zemlje. Če tudi ta ne ustreza pogojem, moramo razmisliti o toploti okoliškega zraka ter črpalki zrak/voda.

Zelo pomembna značilnost črpalke je glasnost njenega delovanja, ki ga proizvajalci dosežejo z zvočno izoliranim ohišjem. Na ta način se zmanjša hrup in vibriranje naprave, ki ga povzročajo nizki toni. Tišje kot je delovanje črpalke, bolj prijazna je črpalka do uporabnika in širše okolice.
Zaradi tihega delovanja lahko črpalko postavimo v notranji prostor, vendar se lahko zgodi, da boste želeli, da jo vidijo tudi drugi, saj v zadnjem času proizvajalci prav tekmujejo med seboj kdo bo izdelal lepšo in dizajnersko bolj dovršeno črpalko. Celo po barvi jo lahko uskladite s fasado vaše hiše.

Kakšna je cena vgradnje toplotne črpalke?

Poleg toplotne črpalke moramo v ceno vključiti stroške grelnika in hranilnika vode, inštalacijski material, inštalacijska dela ter dela in material, ki bodo zagotovila toplotni vir. V kolikor bomo izbrali kvalitetno toplotno črpalko, bo končni znesek med 6.000 € in 12.0000 €.
S pomočjo nepovratnih finančnih sredstev Ekosklada pa je večji del Slovenije upravičen do subvencije, ki lahko pokrije do 50% investicije.

Kako dolga je življenjska doba toplotne črpalke?

Ob rednem servisiranju, pravilnem vzdrževanju, pravilni namestitvi in razumni uporabi proizvajalci zagotavljajo povprečno 15-letno življenjsko dobo toplotne črpalke. Najboljše črpalke naj bi delovale celo od 20 do 25 let.
Dolgo življenjsko dobo lahko pripišemo zasnovi črpalke, ki je oblikovana tako, da ima kar najmanj možnosti okvar in napak. Odvisna je tudi od proizvajalca in modela. Ključnega pomena je izbira preverjenega proizvajalca z dolgoletno tradicijo, ki bo ves čas delovanja naprave zagotavljal servis in rezervne dele.

Ker so črpalke sestavljene iz okolja prijaznih materialov, jih bo po izteku življenjske dobe mogoče reciklirati in tudi na ta način poskrbeti za okolju prijazen odnos.