štedilnik na plin

Štedilnik na plin – prava izbira za kuhinjo v počitniški hišici

Opremljate kuhinjo v vaši počitniški hišici in ste se odločili, da bi izbrali bolj tradicionalno in klasično opremo – štedilnik na plin? Vaša odločitev je prava, saj vas tak štedilnik ne bo razočaral, ne glede na to ali poste na njem kuhali ali pekli v pečici. Spomnimo, da so bili v preteklosti štedilniki na plin del vsakega gospodinjstva, danes pa jih v večini primerov najdemo le še v kuhinjah pri osebah, ki jim kuhanje na elektriko ne odgovarja. V popularnih kuharskih oddajah na televiziji lahko vidimo, da štedilnike na plin uporabljajo tudi profesionalni kuharji, saj so zelo praktični in kakovostni. Običajno so uporabniki takšnih štedilnikov vajeni kuhanja na ognju, kjer lahko zelo dobro nadzorujejo temperaturo in kjer se ogenj enakomerno porazdeli po kuhalni površini. Sodobni štedilnik na plin ima največkrat tudi pečico za peko različnih jedi. Takšne štedilnike na trgu poznamo v dveh različnih oblikah in sicer kot samostoječi ali vgradni različici, zato so še posebej primerni za počitniške hišice oz vikend hišice. Nekateri plinski štedilniki imajo tudi pokrivno ploščo, ki gorilnike ščiti pred umazanijo, še posebej, če štedilnik na plin dalj časa ni v uporabi, kar se v počitniških hišicah zgodi pogosto.

štedilnik na plin

Štedilnik na plin in njegove osnovne lastnosti
Štedilnik na plin še vedno najdemo v mnogih gospodinjstvih in v počitniških hišicah. Takšen štedilnik za svoje delovanje potrebuje plin, kar pomeni, da je naprava neodvisna od priklopa na električno energijo. Kot že omenjeno ima štedilnik na plin tudi pečico, za delovanje katere se lahko uporablja prav tako plin, ali pa deluje na elektriko. Če za njeno uporabo potrebujete elektriko, potem gre za ventilatorsko, sicer pa gre za plinsko pečico. Ne glede na vrsto pečice je mogoče prestavljati med različnimi programi in možnostmi, ki omogočajo peko različnih jedi, od mesnih dobrot, kruha do sladic. Štedilniki na plin se med seboj razlikujejo tudi v številu gorilnikov na kuhalni plošči. Običajno gre za štiri gorilnike, ki se med seboj razlikujejo po velikosti. Gorilniki različnih dimenzij so primerni tako za manjše kot večje posode. Včasih je bilo vklapljanje štedilnika na plin težavno, danes pa je precej enostavnejše, saj gre za enoročen prižig gorilnikov, kar olajša uporabo samega štedilnika. Pokrivna plošča, ki je pogosto del štedilnika na plin, je v osnovi namenjena ohranjevanju čiste kuhalne plošče, lahko pa se jo uporablja tudi kot dodatno delovno površino.

Štedilnik na plin primeren za vso posodo
Če se odločite za štedilnik na plin ne boste imeli težav pri nakupu prave posode, saj je vseeno, iz katerega materiala je narejena kuhinjska posoda. Tako se boste izognili dodatnemu dokupovanju dodatne posode in lahko uporabljate tisto, ki jo že imate. Še ena pomembna informacija, ki vam jo želimo podati je, da se štedilnik na plin čisti zelo enostavno. Nosilce nad gorilniki enostavno odstranite in samo pobriše površino kuhalne plošče. Nosilce se lahko pere tudi v pomivalnem stroju, saj so izdelani iz litega železa. Potem pa jih postavite nazaj nad gorilnik in štedilnik je čist ter pripravljen na ponovno uporabo. Glede na vse podane informacije ste lahko prepričani, da je štedilnik na plin prava izbira za vašo počitniško hišico.