sončne elektrarne

Sončne elektrarne in njihove prednosti

Prav nobena skrivnost ni, da so sončne elektrarne v zadnjih letih močno pridobile na svoji priljubljenosti. Predvsem odlične prednosti sončne elektrarne so tiste, ki prispevajo k temu, da vse pogosteje na strehah različnih objektov videvamo sončne panele. Ti zbirajo svetlogo sončnih žarkov in jo pretvarjajo v električno energijo. Ta nato napaja vse električne elemente vašega doma. In kaj to pomeni za vaše gospodinjstvo? Odlično rešitev, seveda. S pomočjo sončne elektrarne namreč postanete samooskrbni in neodvisni od obstoječega ponudnika električne energije. In že smo pri glavni prednosti, ki vam jo samooskrbna elektrarna omogoča – enormen prihranek pri računu za elektriko. Prednosti je seveda še več, vendar pa morate pri sami izgradnji biti previdni, predvsem na različna zakonska določila. Zato vam svetujemo, da za projekt izberete podjetje, ki vam ponuja celostno storitev.

Zakaj se odločiti za sončno elektrarno

Obstaja kar nekaj ključnih prednosti, ki govorijo v prid izgradnji te vrste elektrarne. Kot smo že omenili, si z njeno pomočjo zagotovite brezplačno električno energijo za ogrevanje, hlajenje in za vse ostale električne potrošnike. Tako boste veliko prihranili, hkrati pa postali energetsko neodvisni.

Verjetno se večina od vas sprašuje, kako si sploh privoščiti lastno sončno elektrarno. Če je še pred leti to bil za povprečno družino nedosegljiv projekt, pa danes temu ni vač tako. S pomočjo različnih možnosti financiranja in subvencij EKO sklada je sončna elektrarna postala povsem dosegljiv nakup. Poleg tega pa gre pri tem za investicijo, ki se povrne v nekje sedmih do osmih letih in po tem času nimate več stroškov za električno energijo. Tako postanete neodvisni tudi od dviga cen električne energije.

Ker pa je vgradnja sončne elektrarne strateška usmeritev države, lahko zanjo pridobite posebno EKO subvencijo. Trenutno vam za kilovat instalirane moči pripada subvencija v višini 180 evrov. Na voljo vam je tudi kar nekaj ugodnih kreditov s subvencionirano obrestno mero, kar pomeni, da lahko investicijo odplačujete z prihranki pri stroških električne energije. Vse informacije o financiranjih in plačilih pa vam posreduje izbrani ponudnik.

Nasveti pri nakupu sončne elektrarne

Ko se torej odločite za izgradnjo sončne elektrarne je potrebno razjasniti nekaj ključnih vprašanj. Zato je še toliko bolj pomembno, da izberete izkušenega in zanesljivega ponudnika, ki točno ve kaj dela. Vsaka elektrarna namreč ni primerna za vsakega, katero boste izbrali pa je odvisno predvsem od vaših potreb in porabe električne energije.

Glavno vprašanje, ki si ga morate zastaviti je, kakšno moč elektrarne sploh potrebujete. Mali potrošniki seveda ne potrebujejo tako močnih elektrarn kot industrijski obrati. Zato vam je na voljo program za vgradnjo samooskrbne elektrarne, ki vas usmerja pri samem nakupu. Najbolj smiselno je, da se vgradi tako močno sončno elektrarno, ki pokrije letno porabo električne energije. Na tem mestu naj vas opozorimo na zelo pomembno dejstvo: presežkov proizvedene električne energije morate vrniti nazaj v omrežje pri obstoječem ponudniku. To ste zakonsko dolžni storiti, za slednje pa ne prejmete nikakršnega plačila. Zato je najbolje, da proizvedete točno toliko kot porabite ali pa nekoliko manj.

Letno porabo električne energije lahko preprosto določite s pomočjo preprostega izračuna:

  • Če v bližnji prihodnosti nimate namena vgradnje dodatnih električnih potrošnikov izračunate letno porabo električne energije tako, da seštejete zadnjih 12 položnic za električno energijo – (vrednosti v kWh) in dobite letno porabljeno električno energijo v kWh.
  • Če imate namen vgraditi še dodatne električne potrošnike (toplotna črpalka, električni avto, IR ogrevanje, električni radiatorji, klimatske naprave, savna, potem je potrebno k trenutni letni porabi prišteti še te vrednosti.

Na spletu so vam na voljo številne tabele, kamor preprosto vpišete zahtevane podatke in pridobite informativni izračun.

Postopek izvedbe sončne elektrarne

sončne elektrarne 1

Postopek same vgradnje je izpeljan zelo hitro, najpogosteje že v roku 24 ur: izvajalec del pride, postavi in vključi. Nekoliko bolj kompleksen je postopek, ki pripelje do same izgradnje. Ta sestoji iz naslednjih zelo pomembnih korakov:

  • Ogled objekta in definiranje vseh podrobnosti,
  • Priprava ponudbe z vsemi detajli,
  • Potrditev ponudbe z vaše strani,
  • Priprava vlog in dokumentacije za pridobitev Elektro soglasja in subvencije,
  • Strojna in elektro montaža sončne elektrarne,
  • Električni priklop sončne elektrarne s strani upravljavca električnega omrežja,
  • Povezava na internet in seznanjanje z uporabo in nadzorom vaše nove elektrarne.

Pozabiti pa ne smete niti na vso potrebno dokumentacijo in dovoljenja, ki so zakonsko določena. Dober ponudnik storitve je tisti, ki vam bo pomagal pridobiti vse potrebno za začetek del in tako omogočil, da postanete energetsko neodvisen posameznik.