Skutino pecivo

Skutino pecivo kot torta

Osvežujoče in lahko skutino pecivo lahko uporabimo tudi za krasno torto. Za pripravo skutine torte bomo potrebovali povsem klasične sestavine.

Sestavine

4 jajca, 7 žlic sladkorja, 14 žlic ostre moke, pecilni prašek, 300g skute, 200g jogurta, deciliter olja, vanili sladkor, sezonsko sadje ali sadje iz kompota.

Poleg sestavin pa še okrogel pekač za torto premera okrog 26 cm. Za pripravo torte bomo potrebovali še dve posodi, mešalnik in kuhalnico oziroma žlico za mešanje.

Pa se lotimo priprave

Najprej prižgemo pečico na 180ºC. Potem namažemo pekač po dnu z maščobo in ga posujemo z drobtinami ali ostro moko. Iz keksov lahko naredimo sladke drobtine.

Za podlago za torto bomo naredili naveden biskvit iz dveh jajc. Jajci in 4 žlice sladkorja z mešalnikom penasto razmešamo. Dodamo žlico vanili sladkorja in še malo stepamo. Stepena jajca posujemo z 6 žlic ostre moke in noževo konico pecilnega praška. S kuhalnico enakomerno razmešamo in maso vlijemo v namaščen in posut pekač. Pekač damo v vročo pečico in pečemo 8 minut.

Lotimo se priprave mase za skutino pecivo. Skuto pretlačimo in ji dodamo 2 jajci. Razmešamo. Zmesi dodamo še sladkor, vanili sladkor, jogurt in olje. Premešamo s kuhalnico. Dodamo preostalo moko med katero smo zmešali še pol čajne žličke pecilnega praška. Na rahlo umešamo.

Med tem se je biskvitno pecivo speklo. Vzamemo ga iz pečice in na hitro ohladimo. Pečice ne ugašamo. Najpreprosteje biskvit postavimo v najhladnejši del stanovanja. Za namig. Zrak pri tleh je hladnejši kot v srednjih in zgornjih plasteh.

Sezonsko sadje operemo in po potrebi narežemo na manjše koščke. Prav tako sadje iz kompota. Če uporabljamo sveža jabolka ali hruške jih malo podušimo na maslu. Prav tako tudi ostalo čvrstejše sadje.

Sestavljanje skutine torte

Na pečen biskvit naložimo sadje po vsej površini. Po sadju razporedimo polovico mase iz skute. Po masi ponovno razporedimo sadje. Vendar ga nalagamo centimeter in pol od roba. Pokrijemo ga z ostalo maso za skutino pecivo.

Zloženko potisnemo v pečico in pečemo 40 minut. Po vrhu naj se naredi zlato rjava skorjica. Ko je torta pečena, jo vzamemo iz pečice. Pred serviranjem oziroma krašenjem jo temeljito ohladimo kar v modelu. Priporoča se hlajenje v hladilniku čez noč. Tako se okusi in plasti temeljito prepojijo.

Krašenje in serviranje

Skutino torto vzamemo iz modela. Oziroma odstranimo obod. Iz poljubnega sadja skuhamo preliv. Po potrebi mu dodamo namočeno in ožeto želatino. En listič na deciliter tekočine. Preliv malo ohladimo. Toliko, da se ga lahko dotaknemo z roko. Prelijemo ga po torti. Za lepši videz naj del tekočine steče po robovih. Potem torto poljubno okrasimo.

Priprava skutinega peciva z jabolki

Skutino pecivo delamo po enakem postopku kot za torto.

Kilogram jabolk operemo in očistimo pečišče. Jabolka narežemo na manjše kocke. Približno cm x cm. Ali pa na tanše krhlje, debele en centimeter. Na ponvici razpustimo žlico masla in popečemo jabolka. Vseeno naj ostanejo čvrsta. Poberemo jih iz ponvice na krožnik. Na preostalem soku razpustimo pet žlic sladkorja v karamel. Zalijemo z vodo ali jabolčnim sokom, da dobimo gosto omako. Polovico jabolk razporedimo po pečenem biskvitu in čisto malo pokapamo z karamel jabolčno omako. Pokrijemo s polovico skutine mase in ponovno naložimo jabolka. Tokrat brez omake. Dodamo še ostalo skutino maso in postavimo pecivo v pečico. Pečeno pecivo ohladimo v pekaču. Po možnosti čez noč. Prav tako shranimo karamel jabolčno omako. Naslednji dan pogrejemo omako. Pecivo vzamemo iz pekača in prelijemo z malo ohlajeno omako. Pecivo nato lahko takoj postrežemo.

Slani skutini grisini po kraško

Za pripravo potrebujemo 250g pretlačene skute, deciliter oljčnega olja, 250g moke in žličko pecilnega praška, 5g soli in 100g pršuta, narezanega na tanke rezine. Skuti prilijemo deciliter oljčnega olja. Premešamo s kuhalnico. Moki dodamo pecilni prašek in vse skupaj usujemo na skuto z oljem. Solimo z 5 g soli. Vse skupaj premešamo in ugnetemo. Testo naj počiva kakšno uro.

Med tem pripravimo največji pekač in ga obložimo s peki papirjem. Tik preden se lotimo oblikovanja palčk, prižgemo pečico in jo zagrejemo na 160ºC.

Testo za slano skutino pecivo oblikujemo v tanke palčke. To lahko storimo z svaljkanjem testa. Če vam je ta tehnika tuja, preprosto razvaljajte testo na pol centimetra debeline. Razrežite na centimeter široke trakove in jih nekajkrat zavijte.

Palčke zlagamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Premažemo jih z razstepenim jajcem in posujemo z rožmarinom. Če nam iglice na pecivu niso všeč, rožmarinove vejice razporedimo po pekaču, da bodo oddale vonj. Pekač potisnemo v pečico.

Skutine grisine pečemo približno 20 minut. Malo ohlajene zavijemo z rezinami pršuta. Ovite skutine grisine postavimo v večji kozarec in ponudimo.

Katera skuta je najboljša?

Za pripravo peciva iz skute je najboljša pasirana skuta z 20 % maščobe. Vse ostale vrste pa se prav tako lahko uporabljajo. Toda pri tem je potrebno prilagajanje receptur. Testo za sladko skutino pecivo naj bo tako gosto, da pada po kosih v posodo. Slano pa mora biti čvrsto, da je možno oblikovanje.

Predvsem pa obilo užitkov pri pripravi in uživanju skutinih dobrot.