Prosecco

Prosseco je suho, peneče belo vino

Prosecco je suho, peneče belo vino, ki ga pridelujejo v italijanski pokrajini Veneto. Prosecco je narejen iz grozdja Glera, ki se je včasih imenovalo Prosecco. Vino se običajno pije mlado in je namenjeno pitju v letu ali dveh po trgatvi. Vina se pridelujejo v devetih pokrajinah regije Veneto: Treviso, Conegliano, Valdobbiadene, Asolo, Piave, Vittorio Veneto, Cenedese del Piave, Colli Euganei del Montello in Lison-Pramaggiore. V teh regijah se pridelujejo tudi vina Spumante, ki so izdelani po metodi Charmat in ne po tradicionalni metodi. Peneča vina Charmat se proizvajajo v velikih rezervoarjih in jih ni mogoče šteti za prava peneča vina. Najboljša prihajajo iz regij Valdobbiadene in Conegliano, kjer geografija in podnebje ustvarjata odlične pogoje za gojenje grozdja Glera. Prosecco Superiore di Cartizze je majhno podobmočje Valdobbiadene, ki je še posebej znano po svoji visoki kakovosti Prosecca. Vina s tega območja so med najdražjimi tovrstnimi vini na trgu.

Prosecco

Kako poteka proizvodnja teh vin?

Proizvodnja teh vin poteka po posebnih pravilih, katerih cilj je zagotavljanje visoke kakovosti izdelka. Grozdje je na primer treba obirati ročno, uporabljati pa je dovoljeno le nekatere vrste stiskalnic. Poleg tega morajo vina vsebovati vsaj 90 % grozdja sorte Glera. Preostalih 10 % lahko sestavljajo druge dovoljene sorte grozdja kot so Pinot Bianco, Pinot Grigio ali Perera. Vsebnost alkohola v teh vinih mora biti med 11 % in 12,5 %. Najmanjša vsebnost preostalega sladkorja je 4 grame na liter za ekstra suha vina, 12 gramov na liter za suha vina in 17 gramov na liter za brut vina. Prosecco DOCG je višje kakovostno poimenovanje kot samo DOC. Da se vino uvrsti med tovrstna vina, mora izpolnjevati še strožja pravila pridelave. Na primer, grozdje mora biti pridelano v posebnih vinogradih, vino pa mora biti pridelano po tradicionalni metodi

Obstajajo tri vrste glede na sladkost vina

Obstajajo tri vrste vina Prosecco DOCG: Brut, Extra Dry in Dry. Ti izrazi se nanašajo na sladkost vina. Brut vina so najbolj suha, z vsebnostjo preostalega sladkorja manj kot 12 gramov na liter. Ekstra suha vina imajo vsebnost sladkorja med 12 in 17 gramov na liter. Suha vina imajo vsebnost preostalega sladkorja med 17 in 32 grami na liter. Vina DOCG so običajno dražja od vin DOC zaradi strožjih proizvodnih pravil. Vendar lahko obe vrsti vina uživate mlada in sveža. Gre za vsestransko vino, ki ga lahko uživate kot aperitiv ali ob obroku. Dobro se ujema z lahkimi jedmi kot so solate, morski sadeži ali suši. Prav tako je priljubljena izbira za pripravo koktajlov. Zaradi priljubljenosti Prosecca so začeli proizvajati številne imitacije. Ta vina so lahko narejena iz različnih sort grozdja in se pogosto proizvajajo po metodi Charmat. Pomembno je, da skrbno preverite etiketo in se prepričate, da kupujete pravo vino.

Prednosti pred ostalimi penečimi vini

Prosecco je okusno, osvežilno vino, ki je primerno za vsako priložnost. Zagotovo vas bo navdušil, ne glede na to, ali uživate v obroku s prijatelji ali se sproščate doma. Ko boste naslednjič iskali posebno vino, ga poskusite. Ne boste razočarani! Ima številne prednosti pred drugimi vrstami penečega vina. Običajno je lažjega telesa in vsebnosti alkohola kot druga peneča vina, zaradi česar je za številne potrošnike bolj osvežujoča izbira. Ima običajno širok spekter sadnih okusov, ki jih lahko uživamo samostojno ali v kombinaciji s hrano.