prehransko svetovanje

S prehranskim svetovanjem do zdravja

Zdrav duh v zdravem telesu so nekoč rekli, pa to velja še danes? Spremenjen način življenja, ki nas sili v vedno večje hitenje ter opušča misli na počitek in zdravo prehrano terja svoj davek. Kako vam lahko na poti zdravja pomaga svetovanje o prehrani?

Zdrava prehrana kot pot do zdravja

Zdrave prehranjevalne navade predstavljajo eno od osnovnih vodil, kako ohraniti zdravje. Če je nekoč veljalo, da so bili viri hrane omejeni na lokalno pridelane surovine, so danes svetovne transportne tako dobro povezane, da težav pri dostopu do hrane ni. Žal pa ob tem pogosto naletimo tudi na vse slabšo kakovost izdelkov, ki jih lahko najdemo na prepolnih policah trgovin.

prehransko svetovanje

Kdaj je svetovanje o prehrani prava izbira?

Običajno se za svetovanje na temo zdrave in boljše prehrane obračajo tisti, ki se že soočajo z različnimi bolezenskimi simptomi, ki so posledica nedzarvih prehranjevalnih navad. Te sicer pridobimo že v obdobju najbolj zgodnjega otroštva, zato je pomembno, da starši svojim otrokom zagotavljate prostor, kjer otroci v miru pojedo prehranski obrok. Slednji mora biti raznolik.

Zdrav prehranski krožnik vključuje sadje in zelenjavo, zdrave vire ogljikovih hidratov, seveda pa ne smejo manjkati niti beljakovine. Te lahko ljudje v telo vnašamo v obliki živil rastlinskega ali živalskega izvora. Beljakovine so ključen vir hranil za izgradnjo mišične mase, s tem pa tudi samo rast in razvoj. Sadje in zelenjava v prehrani poskrbita za vlaknine ter zdravo in hitro presnovo oziroma prebavo. V obroke vključite tudi maščobe, saj jih telo potrebuje za svoje delovanje, saj so v maščobah med drugim topni tudi nekateri vitamini, pri tem pa ne pozabite izbrati tako imenovanih zdravih maščob. Odlični viri teh so v različnih oreščkih, ki jih zlasti v jesenskem času ne manjka.

Za prehransko svetovanje se zelo pogosto odločajo tudi športniki. Za maksimalne uspehe pri športnih aktivnostih mora biti primerna tudi prehrana. Ta mora zadostiti vsem energetskim potrebam posameznika tako v času vadbe kot prostočasnih aktivnosti, hkrati pa mora zagotavljati občutek lahkotnosti, sproščenosti ter pripravljenosti na aktivnost. Ni torej nepomembno, kaj pojemo, kdaj pojemo in zakaj se za tisto v danem trenutku odločimo.

hrana

Prehranskega strokovnjaka pa pogosto obiščejo tudi tisti, ki si želijo prehranjevalne navade spremeniti z namenom hujšanja. Prekomerna telesna masa namreč negativno vpliva na samozavest posameznika, hkrati pa vodi v različna bolezenska stanja, ki jih lahko s spremembami življenjskega sloga dobro nadziramo. Svetovanje pa seveda lahko izkoristijo tudi tisti, ki se soočajo z nasprotnimi težavami – da, nekateri se v resnici ne morejo zrediti. Kdo bi razumel ta svet?

Kako mi prehranski storkovnjak pomaga?

Načrtovanje obrokov predstavlja svojevrsten izziv. Vsi vemo, da bi morali zaužiti pet obrokov na dan – tri glavne, kamor uvrščamo zajtrk, kosilo in večerjo ter dve vmesni malici. Poleg teh obrokov lahko nekateri posamezniki, ki bodisi porabijo več energije, bodisi, zaradi različnih bolezenskih stanj ne zažijejo dovolj, zaužijejo še dodatne. O tem, kako pravilno razporediti obroke ter, kaj v posameznem zaužiti, da ne boste zaznali občutkov lakote (tudi, če hujšate!) se pogovortie s prehranskimi strokovnjaki.

Običajno prehranski svetovalci nudijo storitve načrtovanja in priprave celotnega jedilnika, ki ga prilagodijo vam, vašim potrebam ter željam. Na vas je torej samo, da se zapisanega držite in vztrajate.