Kakovostno polaganje parketa je ključno za dolgo obstojnost vaših tal

Ko se enkrat odločite, da boste v svoj izbrani prostor položili parket, si na spletni strani oglejte ponudbo različnih vrst parketa (različne barve, dimenzije in vrste lesa). Izbirajte glede na stil notranje opreme, kaj vam je všeč in katere vrste parket bo najbolj primeren za vaš prostor, glede na vlažnost, talno gretje itd. V tem primeru zaupajte izkušenim mojstrom, ki hitro prepoznajo kakovostno izdelane lesene talne obloge. Ko si enkrat izberete parket, se z mojstrom, ki bo izvedel polaganje parketa, dogovorite, da vas obišče in opravi kontrolo prostora. Izmeri naj površino tal, določi povprečno vlažnost in vse ostale pomembne dejavnike, ki vplivajo na polaganje parketa in končno kakovost izvedbe. Na vnaprej določen termin vas mojster spet obišče in opravi dogovorjeno polaganje parketa. Po zaključenih delih naj vas mojster spet obišče in skupaj preverite kakovost izvedenih del. Mojstra povprašajte vse, kar vas zanima, če vam, kaj ni všeč, opozorite ga na morebitne napake, da ne bo prepozno čez nekaj let, ko boste ugotovili določene napake ali celo odstopanje parketa. Morebitne napake naj tudi popravi, da bo končano polaganje parketa, tako kot ste si želeli, in konec koncev tudi mora biti.

Zakaj se sploh odločiti za polaganje parketa?
Poglejmo nekaj glavnih prednosti, ki vam jih nudijo lesene obloge:
• Širok nabor parketa glede na namembnost vašega prostora, saj poznamo več vrst parketa, ki se razlikuje v debelini in številu slojev. V primeru, da izberete dvoslojni parket, je ta že pred namestitvijo industrijsko obdelan in tudi lakiran. Sredinski sloj parketa je mehkejši, njegova debelina je 9,4 mm, stabilnost dvoslojnemu parketu daje tanka plast furnirja na spodnji strani parketa. Med tem, ko je trislojni parket narejen po posebnem postopku utrjevanja križne vezave lesenih garnitur, ki omogoča še boljšo stabilnost in je debelejši od dvoslojnega parketa, njegova debelina je 15 mm. Polaganje parketa mojster zaključi s poljubnim premazom, običajno sta to olje ali lak, odvisno od želenega končnega estetskega videza, ali si želite mat videz ali visoki sijaj.
• Možna izbira aplikacije – polaganje parketa je mogoče na klik ali lepljenje. Lepljenje se običajno izvaja neposredno na betonsko ploščo in omogoča boljšo fiksacijo tal. V primeru, da prenavljate stanovanje in želite obstoječa tla samo prekriti z novim parketom, pa je polaganje parketa na klik boljša izbira. V vsakem primeru je treba pred začetkom del tla povsem očistiti in tako v popolnosti ostraniti vse moteče tujke. Če v danem trenutku ne veste, za katero aplikacijo bi se odločili, povprašajte mojstra, ki bo izvedel polaganje parketa in vam bo z veseljem svetoval.
• Parket je topla talna obloga, saj je v primerjavi z ostalimi vrstami talnih, dober izolator. Po njem se boste lahko brez skrbi sprehodili tudi bosi. Hoja po parketu je prijetna.
• Omogoča polaganje talnega gretja – skoraj vse vrste parketa na tržišču so primerne za polaganje talnega gretja. V tem primeru mojstra že ob prvem srečanju opozorite na polaganje talnega gretja, saj le to zahteva nekaj več načrtovanja.
• Parket je enostaven za vzdrževanje in čiščenje.

Za konec vam svetujemo, da polaganje parketa prepustite izkušenemu mojstru, ki bo svoje delo opravil profesionalno, kakovostno in v točno določenem času. Po končanih delih naj vas ponovno obišče in skupaj poglejte končni rezultat, opozorite ga na morebitne napake in težave. Le tako si boste zagotovili, da bo vaša izbrana talna obloga dolga leta služila svojemu namenu.