Plinski štedilnik je varen in učinkovit

Kuhinjski aparat, ki se običajno uporablja za kuhanje hrane, je plinski štedilnik. Plinski štedilnik kot vir goriva uporablja zemeljski plin ali propan in je zelo priljubljen v številnih delih sveta. Prvi plinski štedilnik je bil predstavljen v začetku 19. stoletja in je zaradi priročnosti in učinkovitosti hitro postal priljubljen. Plinski štedilniki delujejo tako, da s plamenom segrevajo kuhinjske lonce. Plamen nastane, ko se plin vžge z iskro iz električnega vžigalnega sistema. Velikost plamena je mogoče uravnavati z regulacijo pretoka plina v kuhalnik.

Plinski štedilnik

 

Uporaba plinskega štedilnika ima številne prednosti, med drugim naslednje:

 1. Plinski štedilniki so zelo učinkoviti
  Plinski štedilniki se lahko hitro segrejejo in ohladijo, kar pomeni, da na splošno porabijo manj energije. Zato so učinkovitejši od električnih štedilnikov, ki se lahko dolgo segrevajo in ohlajajo. Poleg tega plinskim štedilnikom pred kuhanjem ni treba predgreti, kar še dodatno zmanjša porabo energije
 2. Zagotavljajo enakomerno toploto, ki je idealna za kuhanje
  Plinski štedilniki enakomerno razporejajo toploto, zato so idealni za enakomerno kuhanje hrane brez vročih ali hladnih točk. To zagotavlja, da je hrana vsakič temeljito in enakomerno kuhana. Plinski plameni enakomerno obkrožajo dno posode, zato je hrana ves čas enakomerno kuhana. To je še posebej pomembno pri kuhanju občutljivih jedi, kot so sufleji ali omake, ki se lahko zlahka uničijo, če niso enakomerno kuhane. Poleg tega lahko natančno uravnavate temperaturo, kar pomeni, da se lahko izognete prekuhavanju hrane.
 3. Plinski štedilniki so cenovno zelo dostopni
  Plin je običajno cenejši od elektrike (vsaj v normalnih časih), kar pomeni, da je obratovanje plinskih štedilnikov cenejše od električnih. To vam lahko vsak mesec prihrani denar pri plačilu računov za komunalne storitve, zato so plinski štedilniki na splošno cenovno ugodnejša izbira
 4. Enostavno jih je nadzorovati in po potrebi jih lahko takoj izklopite
  Plinski štedilniki omogočajo večji nadzor nad postopkom kuhanja kot električni, saj lahko temperaturo štedilnika natančno uravnavate z vrtljivim gumbom. To pomeni, da lahko temperaturo lažje prilagodite svoji jedi, kar omogoča, da je hrana vedno popolnoma pripravljena. Poleg tega lahko plinske štedilnike po potrebi takoj izklopite, česar električni štedilniki ne morejo, saj potrebujejo veliko časa, da se popolnoma ohladijo. To vam omogoča večjo prilagodljivost in varnost pri kuhanju s plinskim štedilnikom

Varnost plinskih štedilnikov

Če ste kot večina ljudi, je vaša kuhinja srce vašega doma. V njej pripravljate obroke za svojo družino, sprejemate goste in se zberete za skupno mizo. Zato je pomembno, da je vaša kuhinja varen prostor. To velja tudi za vaš plinski štedilnik. O plinskih štedilnikih obstaja veliko mitov in napačnih predstav. Nekateri menijo, da jih ni varno uporabljati zaradi nevarnosti eksplozije ali požara. Drugi menijo, da je delovanje plinskih štedilnikov dražje od električnih. V resnici pa je plinski štedilnik prav tako varni kot električni, v nekaterih primerih pa je njegovo delovanje dejansko cenejše.

Plinski štedilniki so varni za uporabo, saj imajo vgrajene varnostne funkcije, ki preprečujejo eksplozije in požare. Večina plinskih štedilnikov ima na primer senzor, ki zazna puščanje plina v plinovodni cevi. Če zazna puščanje, senzor zapre pretok plina in tako prepreči eksplozijo. Druga varnostna funkcija plinskih štedilnikov je zaščita pred ognjem. Zaščita pred plamenom je kovinski okvir, ki obdaja gorilnik na kuhalni plošči. Ta okvir ščiti pred nenamernim požarom, saj preprečuje, da bi predmeti prišli v stik z odprtim plamenom

Obratovalni stroški plinskih štedilnikov

Nekateri menijo, da je delovanje plinskih štedilnikov dražje od električnih, vendar to ne drži vedno. V nekaterih primerih je lahko obratovanje plinskih štedilnikov cenejše od električnih. Stroški obratovanja plinskega štedilnika so odvisni od dveh stvari: cene zemeljskega plina ali propana na vašem območju in energetske učinkovitosti vašega štedilnika. Na splošno je zemeljski plin cenejši od propana, zato je uporaba zemeljskega plina cenejša, če lahko izbirate med obema gorivoma. Kar zadeva energetsko učinkovitost, so novejši modeli plinskih štedilnikov veliko bolj energetsko učinkoviti kot starejši modeli. Plinski štedilniki in njihov vpliv na okolje so predmet številnih razprav. Nekateri menijo, da je plinski štedilnik okolju prijaznejši, ker uporablja zemeljski plin, ki je obnovljiv vir.

Plinski ali indukcijski štedilniki

Ena od glavnih prednosti plinskih štedilnikov je, da omogočajo natančen nadzor toplote kuhalne površine. Plinski plameni se lahko zelo hitro povečajo ali zmanjšajo, kar omogoča skoraj takojšnjo prilagoditev toplote. Druga prednost plinskih štedilnikov je, da so običajno cenejši od indukcijskih. Nekateri imajo raje plinske štedilnike, ker menijo, da zagotavljajo bolj pristno izkušnjo kuhanja.

Zaključek

Na splošno imajo plinski štedilniki veliko prednosti pred električnimi štedilniki glede učinkovitosti, stroškovne učinkovitosti, varnosti in udobja. Če iščete nov štedilnik za domačo kuhinjo, je morda plinski štedilnik najboljša izbira za vas! Na splošno so lahko plinski štedilniki dobra izbira za tiste, ki iščejo učinkovit način kuhanja hrane. Plinski štedilniki so varni za uporabo in v nekaterih primerih je njihovo delovanje cenejše od električnih štedilnikov. Če torej kupujete nov štedilnik, naj vas miti in napačne predstave o varnosti ne ustavijo pri izbiri plinskega štedilnika za vašo kuhinjo.