odstranjevanje znamenj na napotnico

Odstranjevanje znamenj na napotnico ali brez nje

Kožna znamenja se najdejo pri vsakem človeku. Lahko so večja, manjša, različnih oblik in barv. V večini primerov niso škodljiva. Če pa se izkaže, da je kožno znamenje nevarno ali pa moti izgled, pa se lahko odločite za odstranjevanje znamenj na napotnico ali pa samoplačniško odstranjevanje znamenj. Kožna znamenja odstranjujejo dermatologi, ki se ukvarjajo z zdravljenjem kože, lasišča in nohtov. Znamenja se odstranjuje na več načinov in sicer lasersko ali kirurško. Dermatolog določi, katera vrsta odstranjevanja znamenja bi bila najbolj primerna za vaše stanje. Dermatolog je specialist, ki oceni ali je kožno znamenje potencialno nevarno za vaše zdravje in v tem primeru je možno odstranjevanje znamenj na napotnico. Če pa dermatolog določi, da je kožno znamenje popolnoma normalno in ne bo vplivalo na vaše zdravje, pa je edina možnost samoplačniško odstranjevanje znamenj.

Vsako kožno znamenje ni nevarno

Vsak človek ima na koži vsaj eno znamenje. Kožna znamenja se lahko pojavijo že pri rojstvu in se imenujejo materina znamenja, lahko pa se pojavijo tudi kasneje. Obstajajo znamenja različnih barv, kot so črna, rjava, bela in celo rdeča. Prav tako so znamenja različnih dimenzij, lahko so dvignjena ali ravna, hrapava ali gladka. V večini primerov gre za nenevarna znamenja, ki pa so za človeka lahko moteča, še posebej, če se pojavijo na obrazu.

Kožna znamenja lahko v nekaterih primerih postanejo maligna, torej rakava. Ker je kožni rak, ki se razvije iz malignih znamenj zelo nevaren, je potrebno redno samopregledovanje znamenj. Na tak način se najlažje in najhitreje odkrije znamenje, ki nenadoma začenja spreminjati velikost ali obliko. V takih primerih je potrebno čimprej obiskati dermatologa, da vam znamenje odstrani.

Dermatologi izvajajo odstranjevanje znamenj na napotnico ali brez nje. Če sumite, da gre za nevarno znamenje, je popolnoma normalno, da želite odstranjevanje znamenj na napotnico. Če pa gre za znamenje, ki vas moti, ni pa nevarno, pa se bo znamenje odstranilo samoplačniško.

Kdaj je primerno odstranjevanje znamenj na napotnico?

Odstranjevanje znamenj na napotnico je v dermatoloških ambulantah opravlja takrat, ko je znamenje sumljivo. Vsak, ki sumi, da se mu je pojavilo kožno znamenje, ki bi bilo lahko nevarno, mora najprej obiskati osebnega zdravnika. Ta oceni ali so vaši sumi upravičeni in v veliki večini vam napiše napotnico za dermatologa. Dejstvo je, da osebni zdravniki niso dermatologi in če sumite, da je vaše znamenje sumljivo, vam pripada napotnica za dermatologa, kjer lahko dermatolog specialist dokončno oceni stanje znamenja.

Če dermatolog potrdi vaše sume in gre res za nevarno znamenje, ki bi lahko peljalo v bolezensko stanje, se bo izvedlo odstranjevanje znamenj na napotnico. V tem primeru vam za odstranjevanje ni potrebno ničesar doplačevati, v primeru seveda, da imate urejeno zdravstveno zavarovanje.

Odstranjevanje znamenj zaradi lepotnih razlogov

V nekaterih primerih od zdravnika prejmete napotnico za pregled znamenja in izkaže se, da znamenje ni škodljivo in je popolnoma normalno. Ali pa se za obisk dermatologa odločite, ker vas določeno kožno znamenje moti in vam kvari estetiko obraza ali telesa. Čeprav so lahko tudi taka znamenja zelo moteča in je lahko z njimi moteče nošenje oblačil ali pa v skrajnem primeru celo vodijo v depresivna stanja, v teh primerih odstranjevanje znamenj na napotnico ni običajno.

Če je znamenje normalno, vseeno pa želite, da se odstrani, se lahko odločite za samoplačniško odstranjevanje znamenj. V tem primeru vam dermatolog z ustreznim postopkom trajno odstrani znamenje. Tako vas ne bo več motilo pri nošenju oblačil ali pa vam kvarilo izgleda. S tem si je že mnogo ljudi izboljšalo samozavest.

Lasersko odstranjevanje znamenj

Lasersko odstranjevanje spada med bolj priljubljeno obliko za odstranjevanje znamenj na napotnico ali brez nje. Gre za odstranitev znamenja s pomočjo laserja. Laserski žarek se usmeri v znamenje, dokler se pigmentne celice ne razbijejo in znamenje ne izgine. Postopek odstranjevanja znamenja z laserjem je izjemno hitro in skoraj neboleče. Nekateri imajo med postopkom rahlo neprijeten občutek. Prav tako se po odstranitvi laserja lahko pojavi bolečina, oteklina ali rdečica. Taki stranski učinki trajajo le nekaj dni.

Po posegu z laserjem lahko takoj nadaljujete s svojimi aktivnostmi. Odstranjevanje znamenj z laserjem res spada med enostavne posege. Med velike prednosti spada tudi dejstvo, da je po laserskem odstranjevanju le malo možnosti za nastanek brazgotine, kar ne moremo reči za druge postopke odstranjevanja znamenj. Prav tako pa so le redki, ki so neprimerni kandidati za ta poseg. Preden se odločite za lasersko odstranjevanje znamenj na napotnico ali brez nje, se posvetujte z dermatologom o možnih tveganjih in zapletih.

Kirurško odstranjevanje znamenj

V nekaterih primerih lasersko odstranjevanje znamenj ni mogoče. To se dogaja predvsem takrat, ko laser ne more prodreti dovolj globoko v kožo, da bi znamenje odstranil. Taka znamenja je zaradi svoje globine potrebno odstraniti kirurško. V veliki večini kirurškega odstranjevanja znamenj gre za odstranjevanje znamenj na napotnico.

Pri kirurškem odstranjevanju znamenj dermatolog uporabi lokalno anestezijo. Nato izreže kožno znamenje in rano zašije. Ker je predel omrtvičen, med postopkom ne čutite bolečine. Gre pa za malenkost bolj zahteven postopek, kot pri laserskem odstranjevanju in posvet z dermatologom pred posegom je priporočljiv. Tu je več možnosti za nastanek brazgotine, ampak zaradi zdravja je tak poseg v večini primerov nujen.