notranja vrata

Kakšna notranja vrata izbrati in na kaj biti pozoren pri nakupu

Med osnovnejše elemente vsakega doma, pa naj gre za stanovanje ali hišo, zagotovo sodijo vrata. V grobem jih delimo na vhodna vrata in notranja vrata, katerih primere si lahko ogledate na priloženih povezavah. Vsak dom ima vsaj ena vhodna in navadno vsaj ena notranja vrata s podbojem, zato je dobro, da se odločite za nakup kvalitetnih vrat, ki vam bodo služila dolga leta. Nenazadnje pa je uporaba vrat tako pogosta, da si jih ne želite neprestano obnavljati ali menjati. Če se trenutno tudi sami odločate za nakup novih vrat, si v nadaljevanju preberite nekaj koristnih informacij, ki vam bodo znatno olajšale nakup novih vrat.

notranja vrata s podbojem

Pred nakupom notranjih vrat dobro premislite

Notranja vrata (s podbojem) so zagotovo pomemben del pohištvene opreme, zato naj bo vaš nakup opravljen premišljeno. Nakupu pa mora biti prilagojena tudi zidarska odprtina za notranja vrata. Široko gledano, imajo notranja vrata v vsakem domu pomembno vlogo. Očitno je, da zagotavljajo fizično ločenost prostorov med seboj, a opravljajo še druge pomembne funkcije. Notranja vrata ustvarjajo zasebnost in omogočajo umik ped ostalimi v stanovanju, prav tako pa nudijo tudi zvočno izolacijo. Poleg tega pomagajo še pri vzdrževanju temperature v prostoru in po potrebi blokirajo neposredno svetlobo. Nenazadnje so lahko notranja vrata še dekorativen element doma, zato je poleg funkcionalnosti pomemben še njihov videz. Zaradi vsega naštetega je pomembno, da pred nakupom notranjih vrat dobro premislite, katere izmed naštetih funkcij bodo opravljale in na podlagi tega izberete svojemu domu najbolj primerna notranja vrata s podbojem.

Notranja vrata s podbojem iz različnih materialov

Notranja vrata so navadno narejena iz različnih materialov, zato lahko izberete tistega, ki najbolj ustreza vašemu domu. Povsem konkretno so notranja vrata najpogosteje furnirana, CPL, lakirana, masivna in steklena. Materiali se med seboj znatno razlikujejo, zato so namenjeni različnim kupcem. Vsekakor pa se temu primerno razlikujejo tudi načini vzdrževanja vrat, kjer je pri določenih materialih potrebnega več vzdrževanja, pri drugih pa manj. Pri izbiri vrat bodite torej posebej pozorni na material, iz katerega so vrata narejena.

Furnirana ali lesena notranja vrata?

Les sodi med najpogostejše materiale, ki je z razlogom že dolga leta v uporabi. Tovrsten material je izjemno trpežen, v vsak prostor pa s svojim videzom prinaša občutek topline in domačnosti. Poznamo več vrst lesa, ki se po videzu občutno razlikujejo, posledično pa so tudi lesena vrata povsem različna, odvisno od izbire lesa. Ker gre za živ material, se bodo vaša lesena vrata lepo starala in z leti pridobivala poseben čar, zato boste z videzom lesenih vrat verjetno dalj časa zadovoljni. Če boste želeli, da vaša lesena vrata ohranijo lep videz, pa jih boste morali tudi primerno vzdrževati.

Poleg lesenih vrat, so popularna še furnirana vrata, ki se po videzu kosajo z vrati iz masivnega lesa. Nenazadnje gre pri furniranih vratih za zunanjo plast, ki je narejena iz tanke plošče lesa, prilepljene na podlago. So pa tovrstna vrata občutno cenejša od lesenih, zato se ljudje pogosto odločajo zanje. Podobno kot lesena, so tudi furnirana vrata na voljo v več odtenkih in sčasoma malce spreminjajo barvo, vendar ohranjajo lep videz.

notranja vrata

Lakirana, steklena ali CPL vrata?

Lakirana vrata so narejena iz materiala, imenovanega MDF (medium density fibreboard), lakirana pa so z dvokomponentnim lakom. Za tovrstna vrata je značilno, da so odporna na vlago, na voljo pa so v najrazličnejših barvah in odtenkih. Lakirana vrata so zaradi nevidnih spojev zelo gladka in odporna na poškodbe, prav tako pa so enostavna za čiščenje.

Poznamo še steklena vrata, ki so primerna za prostore, kjer zasebnost ni prioriteta. Tovrstna vrata ponujajo zvočno in toplotno izolacijo, prav tako pa prepuščajo svetlobo in so primerna za prostore, kjer želite ohraniti svetlost tudi z zaprtimi vrati. Zaradi svetlobne prepustnosti so steklena vrata primerna za prostore, ki nimajo oziroma imajo zelo malo naravne osvetlitve. V takšen prostor bodo steklena vrata namreč prinesla občutek zračnosti in odprtosti.

Omeniti je potrebno še CPL vrata, kjer kratica CPL označuje poimenovanje Continuous Pressure Laminate. V tem primeru gre za masivni les ali visokokakovosten MDF, ki je prevlečen z dekorativno folijo. Slednja dopušča najrazličnejše vzorce, barve in slike, zato je izbira precej široka. CPL vrata pa so znana še po odpornosti na udarce in enostavnem vzdrževanju.

Notranja vrata s podbojem ali brez?

Notranja vrata se praviloma kombinirajo s podboji, ki se najpogosteje ujemajo s samimi vrati. Odločite se lahko za nakup vrat vključno s podboji, ali pa nakupa opravite ločeno. Najbolj priporočljivo je, da se odločite za notranja vrata s podbojem, saj boste na ta način zagotovo dobili podboj, ki je stilsko enak vratom. Prav tako je najbolj praktično, da nakup opravite naenkrat, saj boste tako v eni odpravi uredili vse in boste tako mirni. Poznamo pa več vrst podbojev, v grobem pa jih delimo na zaokrožene in klasične kvadratne podboje. Če imate debelejše stene in je zidarska odprtina za notranja vrata širša, se lahko odločite tudi za nakup podboja z razširitvijo. V zadnjih letih pa postajajo popularni tako imenovani skriti podboji, ki so torej manj opazni. Izbira podboja je poljubna, zato je odvisna le od vašega okusa in preferenc.

Zidarska odprtina za notranja vrata določa velikost vrat

Preden se odpravite po nakupih za notranja vrata, se pozanimajte, kako velika je vsaka zidarska odprtina za notranja vrata. Poznati morate dimenzije vseh zidarskih odprtin, da bi lahko kupili primerna vrata. V večini primerov so dimenzije klasične, ponekod pa ne, v teh primerih podjetje poskrbi za izdelavo notranjih vrat po vaših merah. Preden se odpravite po nakupih, torej dobro premislite o dimenzijah vrat, stilu, materialu, barvah in vzorcih, okovju in odpiranju, izolativnosti ter trpežnosti notranjih vrat. Ko boste imeli okvirno idejo o tem, kakšna vrata želite, boste najlažje opravili najboljši nakup.

vhodna vrata

Tudi izbira najprimernejših vhodnih vrat ni lahka

Vsekakor so vhodna vrata izjemno pomembna v vsakem domu, saj v osnovi zagotavljajo zaščito in morajo biti z vidika varnosti kakovostna. Poleg varnosti nudijo vhodna vrata še toplotno izolacijo in predstavljajo določen prvi vtis vsem zunanjim obiskovalcem. Premišljena izbira vhodnih vrat je torej zagotovo zelo pomembna, pa naj gre za vhodna vrata v hiši ali pa vhodna vrata za stanovanje v bloku. Cena vhodnih vrat je v tem primeru drugotnega pomena, saj je vaša varnost zagotovo najpomembnejša in mora biti osrednji kriterij za določanje kakovosti vhodnih vrat. Vsekakor pa varnost vrat ni edina lastnost, po kateri se vhodna vrata med seboj razlikujejo.

Vhodna vrata iz različnih materialov

Najpogostejša materiala, iz katerih so narejena vhodna vrata, sta aluminij in PVC. Gre za sodobna materiala, ki imata mnogo pozitivnih lastnosti, a sta kljub temu cenovno ugodna. Vhodna vrata morajo biti nepropustna in odporna na najrazličnejše vremenske razmere, zato sta ta dva materiala primerna, saj to tudi zagotavljata. Poleg tega sta aluminij in PVC materiala, ki prinašata lahkost vrat, kar je pozitivno z vidika namestitve in same uporabe vrat. Zunanja vrata pa so zahvaljujoč materialoma še neobčutljiva, nezahtevna za vzdrževanje in so na voljo v mnogih različicah. Izberete si lahko celo videz lesa, ki je tako dober, da se na prvi pogled zares težko opazi, da ne gre za les. Slednji je namreč manj odporen na neugodne vremenske razmere, zato sta aluminij in PVC boljša materiala za vhodna vrata.

Kako izbrati primerna vhodna vrata za stanovanje v bloku?

Vhodna vrata za stanovanje lahko izbirate na podlagi več kriterijev, kot so material, videz vrat, skladnost vhodnih vrat z domom, toplotna in zvočna izolacija vrat, trpežnost in zagotovo varnost vhodnih vrat. Pri izbiri vhodnih vrat pomislite o izolativnosti, saj je ta pomembna. Dobro izolativna vhodna vrata namreč preprečujejo prehajanje toplote in tudi zvoka iz ene strani na drugo, kar je za bivanje v bloku še kako dragoceno. Z izbiro vrat, z dobrimi izolacijskimi lastnostmi, boste prihranili pri porabi energije in boste deležni manj hrupa s hodnikov. Poleg materiala in izolativnosti, je pomemben tudi sam videz vhodnih vrat. Slednja namreč nekako predstavljajo vaš dom, zato morajo biti v skladu z vašim domom in vašim okusom. Izberite vrata, ki se vam estetsko dopadejo in dobro predstavljajo vaš dom, saj so nenazadnje vhodna vrata tista, ki postavljajo prvi vtis o vašem domu.

vhodna vrata za stanovanje

Varnost vhodnih vrat je najpomembnejši kriterij

Zagotovo je na prvem mestu varnost vhodnih vrat, ne glede na to, ali gre za bivanje v hiši ali bloku. Vhodna vrata so tista, ki predstavljajo stik z zunanjostjo, zato morajo biti varna. Pomembno pa je tudi, da se sami počutite varno v lastnem domu. K večji varnosti vhodnih vrat pripomore večtočkovno zaklepanje, ki označuje zaklepanje vrat na več mestih. Dodaten varovalni sistem je še uporaba ključavnic s cilindrom. Te ključavnice so varovane pred prevrtanjem in so posledično varnejša ter učinkovitejša pri zaščiti pred vlomi. Sodobnejša tehnologija pa varnost dosega s sistemi prepoznavanja prstnega odtisa ali obraza. Poleg naštetega se lahko vhodna vrata dodatno zavaruje še z nameščanjem močnejših tečajev, s trdnejšo konstrukcijo in kakovostnim sistemom profilov. Tako bodo zagotovo še varnejša vaša vhodna vrata za stanovanje v bloku, cena pa prilagojena.

Vhodna vrata za stanovanje v bloku — cena

Kot vsaka vrata, se razlikujejo tudi vhodna vrata za stanovanje v bloku, cena pa je temu primerna. Vsota, ki jo boste za svoja vrata plačali, je odvisna od vaših izbir. Na ceno namreč vpliva material, kakovost, izolativnost, videz, varnost in ostale lastnosti. Na ceno vplivajo tudi vsakršni okrasni dodatki na vratih in tudi sama kljuka na vratih. Za najbolj natančno oceno končnega stroška vhodnih vrat je najbolje, da se odpravite na priloženo povezavo in kontaktirate podjetje, ki vam bo predstavilo svojo ponudbo. Vsekakor pa velja, da je varnost vhodnih vrat zagotovo pomembnejša od cene, saj mora biti vaš dom za vas najbolj varen kraj.