nakup električnega kolesa

Nakup električnega kolesa ni enostavna izbira – kaj morate pred tem vedeti

Nakup električnega kolesa je lahko težaven, ker je ponudba na trgu izjemno široka. Da bo nakup električnega kolesa za vas super izkušnja in boste za sebe in družino kupili res pravo kolo, smo vam podali nekaj napotkov, ki vam bodo koristili neglede na to, ali boste e-kolo kupovali na spletnih straneh uglednega podjetja zgoraj, ali pa v živo v trgovini. Prva stvar, ki jo preverite, je je namestitev motorja na kolo. Obstajata dve različni vrsti: s pogonom v pestu in z osrednjim pogonom. Pogon v pestu je tam, kjer je motor nameščen v zadnjem pestu, baterija pa deluje v spodnji cevi.

Nakup električnega kolesa in stvari, ki jih morate pri tem preveriti

Največja blagovna znamka na tem področju je e-bikemotion. Motor v pesti je zelo učinkovito nameščen pri e-cestnih kolesih in ustvarja kolo običajnega videza. Sistem E-bikemotion se ponaša tudi z eno najnižjih tež med vsemi na voljo. Tudi cenejša mestna e-kolesa pogosto uporabljajo pogonske motorje v pestu.

 nakup električnega kolesa
Medtem so motorji s srednjim pogonom videti bolj zajetni, vendar imajo koristi od postavitve teže enote nižje okoli spodnjega nosilca. To je najpogostejši sistem na električnih kolesih in ga med drugim uporabljajo Bosch, Shimano in Specialized. To vrsto običajno najdemo na zmogljivih kolesih, saj nizko pozicioniranje motorja in baterijske enote izboljša stabilnost in vodljivost kolesa. Druga prednost je, da ti motorji delujejo v “sinergiji” z vašimi zobniki, kar poveča splošno učinkovitost. Motorji s srednjim pogonom postavijo težo na sredino in nižje.

Kako kupiti e-kolo?

Nakup električnega kolesa zahteva pozornost na kar nekaj stvari. Pomembno je število navora sistema, saj lahko dramatično vpliva na občutek vožnje kolesa. Nekatere znamke imajo nižji navor, da dajo prednost “normalnemu” občutku vožnje, kar pomeni, da je manj “navala” ali močnega pospeševanja, ko vrtite pedala. Seveda, nižja, kot je nastavitev navora, manj “močno” se lahko zdi kolo in več truda boste vložiti. Morali se boste potruditi, da se boste povzpeli po klancu navzgor. Zato je nakup električnega kolesa s kakovostnejšim in močnejšim motorjem ter baterijo povsem smiseln, čeprav je dražji. Dolgoročno pa se vam bo obrestovalo.

Fazuin sistem Evation s svojimi 55 Nm navora velja za srednjo vrednost, medtem ko bi Boscheva linija Performance Line, ki zagotavlja do 75 Nm navora, predstavljala vrh. To lahko odlično deluje pri e-mtb ali gravel kolesih, kjer vam dodatni navor lahko pomaga pri premagovanju težkih in strmih tehničnih vzponov. Boschevi motorji Performance Line zagotavljajo veliko navora, zaradi česar so primerni za terensko vožnjo.
Prav tako morate pogledati, v kateri kadenci sistem zagotavlja moč, saj bo to pokazalo, ali je v skladu z vašim pedaliranjem ali ne. Bolj ko je moč usklajena, bolj naravna je izkušnja vožnje. Na primer, sistemi na e-cestnih kolesih zagotavljajo podporo v širokem razponu kadence. Priporočamo, da preizkusite čim več sistemov, da ugotovite, kateri se vam zdi pravi.
Zmogljivost baterije je vroča tema, ko gre za e-kolesa, vendar je seveda zelo pomembna. Ko opravljate nakup električnega kolesa, boste opazili, da imajo pogosto baterije velike zmogljivosti zaradi svoje teže, intenzivnosti njihove uporabe na strmem in tehničnem terenu ter tudi zato, ker boste med vožnjo redko presegli omejitev 25 km/h, kar pomeni, da vam bo vedno v pomoč. Motorni sistemi z večjo kapaciteto baterije vključujejo sistem Shimano Steps in Bosch Perfomance Line. Če ne veste, katerega izbrati, poiščite prodajalca.