nakit

Nakit je pomemben modni dodatek in lepo darilo

Ljudje so skozi stoletja v različnih kulturah iskali predmete osebnega okrasja. Tako je nastal nakit, kot mu danes pravimo, ki je bil izjemno cenjen zaradi svoje estetske funkcije. Nekoč so bili materiali nakita školjke, kosti, kamenčki, les in celo kremplji, danes pa bolj pogosto segamo po dragih in poldragih kamnih, biserih, emajlih, steklu in seveda izdelkih iz zlata in srebra. Iz česarkoli že naj bo sestavljen, vedno je pomembno, da nakit ustreza osebi, njenemu videzu, počutju in značaju. Ravno zato pa je lahko to tudi lepo darilo za naše najbližje, saj sporoča, da jih dobro poznamo in jim posledično dajemo darilo, ki jim pristaja.

nakitPomen nakita
Ta vrsta modnega dodatka je namenjena osebnemu okrasju, kar pomeni, da je prilagojena vsakemu posamezniku in ga okrašuje. Ima torej estetsko funkcijo, ki dopolnjuje celoto. Najpogosteje uporabljamo nakit kot komplementarni dodatek k oblekam, s tem namreč obleko pa tudi sebe okrasimo in posledično ustvarimo skladno celoto. Kadar izbiramo modne dodatke k oblekam, moramo paziti, da se vse skupaj ujema in posledično polepša celoten videz. Nakit pa je lahko tudi lepo darilo za naše najbližje saj je osebno izbrano za točno določeno osebo in ima posledično višjo sentimentalno vrednost.

Izbira primernega nakita za različne priložnosti
Vsak nakit pa ni primeren za vsako priložnost, zato ga je potrebno dobro izbrati. Tako bodo modni dodatki različni, če gremo na poroko, na poslovno srečanje, na intervju za delo ali pa večerjo s partnerjem. Kadar izbiramo dodatke za poroko, moramo imeti v mislih samo obleko in njen izgled. Če je ta zapletena (potiskana ali čipkasta), naj bodo dodatki minimalistični, kot so preprosta ogrlica, manjši uhani in prstan. V primeru minimalistične obleke pa je ravno nakit tisti, ki jo lahko poživi in ji doda »piko na i«. Kadar se odpravljate na poslovna srečanja ali pa razgovor za delo, je bolje, da modni dodatki izgled poživijo, a ga ne zasenčijo. Tako hrupne zapestnice ali velike verižice verjetno niso najboljša izbira. Vsekakor pa ostaja najpomembnejše to, da si izberete modne dodatke, ki vam odgovarjajo. Izbira nakita naj bo prilagojena v prvi meri vašemu okusu in počutju, nato pa opravi in priložnosti.

Podarjanje nakita kot znak pozornosti
Nakit je lahko popolno darilo za prijatelje in sorodnike. Podarite ga lahko za rojstni dan, za Božič, mami za materinski dan, za poroko, diplomo, ali pa brez posebnega razloga, samo da pokažete, da vam je mar ali pa tudi v znak zahvale. Podarite lahko zapestnice z obeski, verižice, uhane in prstane. Zagotovo boste našli kos nakita, ki bo za vašo osebo najprimernejši. Z nakitom lahko proslavite vse skupne spomine, vsa leta druženja in se zahvalite za čudovito prijateljstvo. Nakit je namreč velik znak pozornosti, saj je navadno skrbno izbran in prilagojen določeni osebi, kar v sebi nosi veliko sentimentalno vrednost.

nakit

Kako vedeti, kakšno velikost izbrati?
Kadar nakupujete zase, je najlažje, da se odpravite v poslovalnico in povsem konkretno poskusite različne kose nakita. Tako boste tudi videli, kakšen je izgled posameznega kosa na vašem telesu. Navadno je največja težava pri izbiri velikosti zapestnic, za katere je izjemno pomembno, da se lepo prilegajo roki. Najlažje je primerno zapestnico izbrati tako, da si izmerite obseg zapestja in nato primerjate z razpisanimi velikostmi. Enako velja za prstane, kjer je velikost možno izbrati z merjenjem obsega prsta. V obeh primerih pa velja pravilo, da je v primeru odločanja med dvema velikostma, dobro izbrati večjo številko. Najlažje pa je zagotovo izbrati primeren kos nakita z odhodom v poslovalnico, kjer lahko za nasvet vprašate tudi zaposlene.

Skrb za nakit
Tako kot za vsako stvar, je tudi za nakit potrebno skrbeti in ga vzdrževati. Najosnovnejši napotki so, da ga pred spanjem in fizično aktivnostjo odstranite in shranite na suho in varno mesto, kjer bodo posamezni kosi nakita ločeni. S tem lahko odstranite tveganje nastanja prask in oksidacije. Za ohranjanje sijaja nakita, ga polirajte z mehko polirno krpo, za čiščenje pa ga namočite v mlačno vodo z malo rahle milnice. Čiščenje pa naj bo posebej previdno, kadar gre za cirkone, kristale, emajl in bisere. Kadar gre za zlato in srebro, moramo imeti v mislih, da sta to plemeniti kovini, ki sta nagnjeni k oksidaciji. Tako je pomembno, da ju držite stran od stika s parfumi, čistili, kremami, s slano vodo in klorom. Če boste za svoje kose nakita skrbeli in jih pravilno vzdrževali, bodo vsi kosi z vami dolga leta.