Motorna olja

Motorna olja so pomembne tekočine za vaš avto

Nekatera motorna olja so namenjena posebnim vrstam motorjev, na primer tistim z veliko prevoženih kilometrov ali tistim, ki zahtevajo posebne dodatke. Obstaja veliko različnih vrst motornega olja in vsako je namenjeno določenemu namenu. Najpogostejša vrsta motornega olja je konvencionalno olje, ki je izdelano iz rafinirane surove nafte in vsebuje dodatke za zaščito motorja. Na voljo so tudi sintetična motorna olja, ki so narejena iz umetnih kemikalij in ne potrebujejo dodatkov. Sintetična motorna olja lahko zagotavljajo boljšo zaščito motorja kot konvencionalna motorna olja, vendar so tudi dražja. Če niste prepričani, katero olje je primerno za vaš avtomobil, lahko vedno vprašate mehanika ali osebje v trgovini z avtomobilskimi deli. Na podlagi vaših posebnih potreb vam bodo lahko priporočili najboljše olje za vaš avtomobil.

Motorna olja

Kako izbrati pravo motorno olje?

Ena najpomembnejših tekočin v avtomobilu je motorno olje. Ne samo, da maže sestavne dele motorja, ampak tudi pomaga pri zaščiti pred obrabo, rjo in korozijo. Motorna olja lahko vplivajo tudi na ekonomičnost porabe goriva in raven emisij. Kako torej izbrati pravo motorno olje za svoj avtomobil? Tukaj je nekaj stvari, ki jih morate upoštevati: na trgu so na voljo različne vrste motornih olj, ki imajo vsaka svoje prednosti. V priročniku za uporabo avtomobila boste morali preveriti, katera vrsta olja je priporočena za vaš model vozila. Manjša viskoznost olja lažje tečejo in lahko pripomorejo k varčnejšemu porabi goriva, medtem ko olja z višjo viskoznostjo zagotavljajo boljšo zaščito motorja.

Nekatera motorna olja vsebujejo dodatke, ki lahko izboljšajo delovanje ali ščitijo pred obrabo. Tudi v tem primeru morate v priročniku za uporabo avtomobila preveriti, ali so za vaš model avtomobila priporočeni kakšni posebni aditivi. Cena motornih olj se razlikuje glede na znamko, vrsto in viskoznost. Vendar je pomembno vedeti, da cenejše ni vedno boljše. Izberite motorna olja, ki so primerna za vaš avtomobil, in ne tisto, ki je najcenejše. Večina proizvajalcev avtomobilov priporoča menjavo motornega olja vsakih 5.000 kilometrov ali prej. Vendar se to lahko razlikuje glede na vaše vozne navade in razmere, v katerih vozite. Če ste v dvomih, se za nasvet o tem, katero motorno olje je primerno za vaš avtomobil, vedno obrnite na priročnik lastnika avtomobila ali na usposobljenega mehanika.

Sestava motornega olja

Na trgu je na voljo veliko različnih vrst motornih olj, vsako s svojo edinstveno sestavo. Najpogostejša vrsta motornega olja temelji na nafti, na voljo pa so tudi sintetična in polsintetična olja. Naftna olja so pridobljena iz surove nafte, medtem ko so sintetična olja izdelana iz kemikalij. Polsintetična olja so mešanica naftnih in sintetičnih olj. Vsaka vrsta olja ima svoje prednosti in slabosti. Motorna olja na osnovi nafte so običajno cenejša od sintetičnih ali polsintetičnih možnosti, vendar nimajo tako dolge življenjske dobe in pri visokih temperaturah lažje razpadejo. Sintetična olja se bolje obnesejo v ekstremnih razmerah in imajo običajno daljšo življenjsko dobo kot olja na naftni osnovi, vendar so tudi dražje. Polsintetična olja zagotavljajo ravnovesje med obema možnostma in ponujajo dobro zmogljivost po nižji ceni kot sintetična olja. Pri izbiri motornega olja je treba upoštevati posebne potrebe vašega vozila. Podnebje, v katerem vozite, vrsta motorja v vašem vozilu in vaše vozne navade vplivajo na idealno olje za vaše vozilo.

Recikliranje motornega olja

Recikliranje motornega olja pomaga ohranjati vire in varovati okolje. Uporabljeno olje se lahko ponovno predela v novo olje, predela v goriva ali uporabi v drugih industrijskih aplikacijah. Recikliranje motornega olja je postopek, pri katerem se odpadno motorno olje spremeni v nova, uporabna olja. V postopku recikliranja se olje očisti in prečisti, pri čemer se odstranijo onesnaževalci kot so kovine in nečistoče. Tako nastane visokokakovosten izdelek, ki se lahko uporablja v različnih aplikacijah. Recikliranje motornega olja prinaša številne prednosti. S podaljšanjem življenjske dobe olja in zmanjšanjem potrebe po proizvodnji novega olja ohranja vire. Zmanjšuje tudi onesnaževanje, saj preprečuje odlaganje izrabljenega olja