lesena okna

Lesena okna so najbolj prijazna okolju in ljudem

Lesena okna so bila vredno v modi in vedno bodo, ker so narejena iz naravnega lesa. Vendar je izbira lesenih oken kar zahtevna, ker je veliko različic, materialov, barv in tudi načinov izdelave. Dejansko se lesena okna lahko izdelajo v kateri koli obliki, pravokotni, več kotni ali ovalni in okrogli. Odvisno je seveda od vaših želja in načrtov za stavbo. Pri novogradnjah si dejansko lahko omislite karkoli, pri zamenjavi starih oken pa so neke omejitve, še posebej, če so stene stavb kamnite in izjemno debele. V tem primeru je nujno tudi zmeriti vsako okno posebej, ker včasih niso bila delana po standardih, ampak po meri.

Kako lesena okna izbrati?

Lesena okna se izbirajo na več načinov. Najprej je pomembno, ali gre za novogradnjo ali za zamenjavo starih oken. Torej pomembno je, kako je hiša zgrajena in kako je izolirana, ali je klasična, ali pa nizko energijska in pasivna. Za dobro izolirane stavbe lahko izberete dvoslojna okna, pa bodo dobro delovala, za stare hiše pa bolje da izberete tri slojna, ker bodo bolj izolativna. Vendar se večina ljudi odloča za tri slojne v vseh stavbah, ker skozi njih gotovo ne uhaja prav nič energije in toplote, zato boste precej privarčevali na ogrevanju v mrzlih in vlažnih dneh.

lesena okna

Ko izbirate lesena okna, je pomembno tudi, kakšne barve so. Barva oken je odvisna od vrste lesa in je lahko zelo svetla oker, rdečkasta, rjava in temno rjava. Lahko pa so pobarvana belo ali kako drugače v standardnih barvah. Zadnje čase so moderna tudi barvita okna. Barvo izbirate glede na fasado in stil hiše ter vaše želje. Ponekod ni dosti izbire, ker občina določa zunanji izgled stavb, kot so na primer stara mestna jedra ali varovana območja kot kulturna dediščina.

Tretja pomembna zadeva, kako izbirate lesena okna pa je, kako se bodo ta okna odpirala, torej način odpiranja in tudi smer odpiranja, ki je izjemno pomembna, da ne bi imeli potem težav zaradi vrat ali pohištva in napeljave v prostoru. Najbolje je, da se dogovorite z mojstrom, da pride pogledat vašo situacijo ni vam svetuje, kaj je za vas najbolje glede izolativnosti, kakovosti, izgleda in cene. Če imate novogradnjo, s tem ni težav, ker je vse določeno z gradbenim načrtom.

Prednosti lesenih oken

Lesena okna imajo največjo prednost to, da so narejena iz naravnega materiala lesa, ki je topel, živ in diha, zato v prostorih, kjer imate taka okna, ne boste imeli nikoli vlage. Zrak pa bo vedno v redu. Les se mora pravilno posekati in posušiti ter obdelati, da je dobesedno večen. Ko se enkrat posuši, je kot okamnel in traja lahko stoletja. Če ni dobro obdelan in pravilno posekan, pa lahko hitro zgnije in strohni ali ga napadejo škodljivci. Zato izberite kakovostnega domačega mojstra, ki se na lesena okna resnično dobro spozna.

Pomembno je tudi, iz katerega lesa so okna narejena. Nekateri lesovi so mehki in neobstojni, drugi so bolj obstojni in trši in ti so ponavadi tudi cenovno dražji, vendar se splačajo. Ta okna so potem trdna in se ne krivijo. Če se tega bojite, potem je dobro, da nabavite okna, ki so ojačana z aluminijem.

Lesena okna so na otip topla in prijetna. Tudi njihov izgled je unikaten in zelo lep. Okna lahko pobarvate naravno ali samo z lakom, da se lepo vidi barva lesa in pa letnice, ki so pri vsakem drevesu glede na njegovo rast unikatne. Tako ne bo nihče imel takega okna, kot ga imate vi.

Nenazadnje je prednost lesenih oken v tem, da če jih boste kdaj zamenjali, ne boste oškodovali narave. Njihova proizvodnja ni draga, ker se les pridobila iz gojenih gozdov in za proizvodnjo ne potrebujejo dosti energije ter nič umazane industrije. In če odslužijo svojemu namenu, jih lahko enostavno se odloži na kompost, kjer bodo časoma razpadli v zemljo, ki bo hranila druge rastline ali drevesa. Zato so ta okna najbolj ekološka med vsemi okni in ohranjajo planet čist tudi za druge generacije, ki pridejo za nami.