Krušne peči

Krušne peči v 21. stoletju

Tako kot nekoč so tudi dandanes modna ikona, ki simbolizira srce doma. Krušne peči, ki so včasih veljale za odličen element peke kruha in ostalih dobrot, so se z moderniziranjem prelevile v novejšo enoto za ogrevanje in peko. Primerljive z lončenimi pečmi, so izboljšale svojo podobo in so namenjene modernemu načinu življenja. Prav tako so pripaden element za moderen ambient v vašem domu.

Po tradiciji so te vrste obsevale v zeleni ali rjavi barvi pečnic, z motivi podeželja in pripadnega načina življenja. V 21. stoletju se je ta trend zmoderniziral in se še kljub staremu načinu drži prvotnega plana, ki je peka in prijetno nežno ogrevanje prostora, v katerem je postavljena.

Namen krušne peči

Prvotni in glavni namen, ki ga imajo, je priprava hrane. Ker pa so se skozi leta začele modernizirati in jih velika večina uporabnikov smatra kot ogrevalno enoto, sta se ta dva namena združila in služita kot odlična elementa v večjih kuhinjah, domovih, kmečkih turizmih in podobno. Prijetni nežni toplini, ki jo oddaja, sledi vonj po sveže pečenem kruhu ali drugih dobrotah.

Potek in izdelava

Natančno načrtovanje postavitve

Po pregledu prostora se začnejo graditi ogrevalne naprave. Ker imajo krušne peči načeloma enako vlogo, kot so jo imele v preteklosti, z dodatno vloge ogrevanja, je treba vedeti, za kaj jo želite imeti in kako veliko bi želeli.

Če želite ogrevati večji prostor, je treba povečati kurišče in jo obdati z debelejšo plastjo šamota, da bo ogrevanje učinkovito. Priljubljene krušne peči so s srednje težko pozidavo in z namenom pečenja in rahlega ogrevanja.

Načrtni izris ter izbira pečnic

Po tem, ko se v prostoru izriše načrt želene peči, je čas za izbiro pečnic, ki bodo krasile vašo novo enoto. Pečnice so na voljo v različnih barvah, oblikah in obdelavah, za kar je izdelava tudi malce dolgotrajnejša. Čeznje se prevleče glazura, ki pripomore k lažjemu čiščenju in lepšemu videzu.

Če niste prepričani o svoji izbiri in bi želeli posvet in nasvet strokovnjaka, se z veseljem obrnite nanje, saj vam bodo z veseljem pomagali in svetovali, kaj bi bila v vašem primeru najboljša izbira.

Izbira gradbenih materialov

Mojstri zmeraj izberejo masivne in kompaktne module iz pečarskega šamota, ki zagotavljajo odpornost na mehanske in toplotne obremenitve ter zagotavlja dolgo življenjsko dobo krušne peči. Peč zapremo z litoželeznimi vrati, ki zagotavljajo, da plini ne bi uhajali nazaj v prostor, vendar jih preko akumulacijskih kanalov, izdelanih iz pečarskega šamota, vodimo direktno ven.

Ti dimni plini po poti oddajajo toploto, ki se shrani v šamotu in omogoča oddajanje toplote še 8,12 ali celo 24 ur po prenehanju gorenja.

Izdelava krušne peči

Ko so vsi materiali izbrani in načrt skrbno izdelan, se začne izdelava. Na že pripravljeno betonsko ploščo se položi izolacija in pesek ter šamotne pečarske plošče. Sledi postavitev oboka nad kuriščem ter pozidava zunanjega plašča s pečnicami. Med pečnicami pusti ravno dovolj prostora, ki je namenjen raztezanju materialov in preprečuje pokanje pečnic in fug.

Umestijo se še vrata in line za dovajanje zunanjega zraka. Pred koncem se nad obokom kurišča prekrije ter položi glazirane pokrove. Pred začetkom fugiranja je treba primerno zakuriti, da se le-ta dobro presuši.

Na koncu samo še uživate v sveže postavljeni enoti, v kateri boste lahko vsak dan pekli dobrote in se nežno ogrevali.

Vrste

V osnovi poznamo več vrst krušnih peči, ki se razlikujejo glede na akumulacijske sposobnosti, velikosti, oblike, barve pečnic ter sposobnosti zadrževanja toplote. Slednje delimo na:

  • lahko,
  • srednje težke in
  • težke kategorije.

Če izberemo peč z lahko kategorijo pomeni, da zadržuje in oddaja le malo toplote – primerna je torej za manjše prostore. Večja kot je kategorija, večji izkoristek oz. oddajanje toplote drži. Za večji prostor torej izberemo srednje do težko kategorijo zadrževanja toplote.

Novosti v 21. stoletju

Izbira takšne enote je bila včasih vredna zlata. Ne samo, da so si z njo ogrevali in v njej pekli dobrote, vendar je bila za nekatere tudi neke vrste postelja ali prostor za počitek. Na njih so prav tako sušili letni pridelek. V osnovi se te peči niso kaj veliko spremenile, spremenil se je le videz, ki ga lahko po svojih željah dodelate.

Danes so na voljo že različne pečnice, ki se lahko odlično skladajo z vašim ambientom.

Kakovostno opravljeno delo zahteva izkušnje, znanje ter predanost. Česa se pri podjetju še kako zavedajo, zato mojstri, ki izdelujejo krušne peči, delo opravljajo skladno z zadovoljstvom strank ter visoko stopnjo personalizacije, ki temelji na zaupanju. Če bi želeli zase izris in načrtovanje nove enote, vam bodo pri podjetju z veseljem pomagali in strokovno svetovali, da bo izdelek točno takšen, kot ste si ga zamislili.

V primeru posebnih želja jim lahko posredujete tudi povpraševanje.