Krožne žage

Krožne žage – pomembno orodje za domače mojstre in profesionalce

Na trgu je danes ogromno vrst žag in vsaka je primerna za določeno vrsto rezov. Ravno zaradi pestre ponudbe lahko še posebej pri neveščih kupcih ali mojstrih začetnikih pride do zmede in do otežene odločitve, katero žago izbrati. V besedilu, ki je pred vami, vam bomo predstavili krožne žage – stabilne so tiste, ki jih položimo na delovno površino ali pa imajo svojo mizo, obstajajo pa tudi ročne žage, ki jih lahko prenašamo in tudi te imajo svoje prednosti. Vsak mojster si žago, primerno zase, izbere na podlagi svojih zmogljivosti, pa tudi dela, ki ga s to žago namerava opravljati.

Dokazi o uporabi krožnih žag segajo v prazgodovinske čase, a z gotovostjo lahko zatrdimo, da so bile krožne žage tedaj precej drugačne kot so danes. V 18. stoletju (obstajajo pa tudi trditve, da je do tega prišlo že v 17. stoletju) so izumili sodobnika krožne žage, ki je sicer za delovanje potreboval več energije, vendar je bila ta žaga zaradi krožnega rezila, ki se je nenehno vrtelo, pri žaganju veliko hitrejša od ostalih tedanjih žag. Kdo natanko je izumil moderno različico krožnih žag, ni znano, a se je za to, da bi bili prepoznani kot izumitelji, potegovalo kar precej ljudi.

Danes je mojstrom na voljo pester izbor krožnih žag, ki jih delimo glede na različne dejavnike:

Namizne, mizne ali ročne: Tu ni nobene zmede, saj že ime jasno pove, s kakšno vrsto žage imamo opravka. Ročna krožna žaga je najbolj prenosna od vseh treh, saj je majhna in lahka. Uporabljamo jo tako, da jo položimo na material, ki ga želimo rezati, in jo potiskamo od enega konca do drugega. Če je prenosnost njena prednost pred ostalima dvema vrstama krožnih žag, pa je njena slabost ta, da je od njiju precej šibkejša. Namizna žaga je namenjena temu, da jo postavimo na delovno površino in nanjo položimo obdelovanec. Najstabilnejša od vseh treh pa je mizna žaga, ki ima svojo mizo, je velika in težka in na ta račun jo je tudi najtežje prestavljati oziroma temu sploh ni namenjena.

Akumulatorske ali električne: Žage se razlikujejo tudi v tem, od kod črpajo energijo za delovanje. Električno žago priklopimo neposredno v električno omrežje in deluje na kabel, akumulatorska pa deluje na baterijo, ki jo je potrebno polniti. Pri uporabi električne krožne žage smo omejeni s tem, da moramo biti blizu vtičnice, paziti pa moramo tudi, da po pomoti ne prerežemo kabla, akumulatorsko žago pa lahko nesemo kamorkoli, med uporabo nimamo skrbi glede kablov, a moramo biti pozorni na to, kdaj se bo akumulator izpraznil, oziroma s sabo nositi rezervnega.

Material, ki ga želimo rezati: Material vpliva na veliko število lastnosti, med katerimi moramo izbirati pri nakupu krožne žage. Prva je vhodna moč, ki jo navajamo v vatih (W). Debelejši material seveda zahteva močnejšo žago. Debelina materiala vpliva tudi na premer žaginega lista – za prerez debelejšega materiala mora imeti žaga seveda večji list. Vrsti materiala pa morajo biti prilagojeni tudi zobje na žaginem listu. Poznamo liste z votlastimi, izmeničnimi in trapeznimi zobmi, vsak od teh pa je primeren za drugo vrsto materiala.

Število vrtljajev in globina reza: Večje število vrtljajev pomeni lepši in lažji rez. List na krožni žagi se lahko vrti s hitrostjo 1500 do 9000 vrtljajev na minuto.

Na kaj moramo biti še pozorni pri nakupu?

Dobra krožna žaga ne omogoča samo lepih rezov, temveč mora biti tudi prijetna za uporabo. V ta namen imajo krožne žage danes večinoma gumijaste ročaje, ki ublažijo tresljaje, varnostni pokrov, ki prepreči, da se z žaginim listom poškodovali, ter vrečko za prah ali nastavek za neposredno odsesavanje, ki oba skrbita, da med žaganjem v zrak ne poletijo ogromne količine prahu, ki negativno vplivajo na vidljivost pa tudi na dihanje.

Začelo se je s sejmi …

Podjetje Inter diskont je leta 2019 praznovalo 30. obletnico ustanovitve. Začeli so s prodajo na organiziranih sejmih v Sloveniji in na ozemlju bivše Jugoslavije, kmalu pa so se začeli predstavljati tudi na tradicionalnih dnevnih sejmih v manjših krajih. V več kot treh desetletjih svojega delovanja so svojo ponudbo že pošteno razširili, tako da je pri njih danes mogoče najti ne samo krožne žage, ampak »vse za dom, vrt in hišo,« kar je že od leta 1995, ko so v centru Raven na Koroškem odprli prvo trgovino, njihov moto.

Zakaj po krožno žago prav v Inter diskont?

Podjetje Inter diskont svojim strankam nudi spletno prodajo in brezplačno pošiljanje nakupljenega v vrednosti, ki presega 100 €, kamorkoli po Sloveniji. Izdelke, ki jih naročite do 12. ure, praviloma odpošljejo še isti dan, pa tudi vračilo izdelkov, ki vam ne ustrezajo ali so se pokvarili v garancijskem roku, je hitro in enostavno.

Krožnih žag je torej več vrst in od vašega dela in prostora, v katerem se bo nahajala, je odvisno, kakšno potrebujete. Poglejte si pestro izbiro krožnih žag v trgovini Inter diskont in si izberite takšno, ki bo ustrezala vašim željam in potrebam.