Kamin

Kamin za kakovostno bivanje in toploto

Trenutno smo v obdobju energetske krize, ko lahko spremljamo enormne dvige cen na vseh področjih. Nenadna podražitev se izredno pozna tudi pri kurjavi, predvsem pri plinskem in električnem ogrevanju ter ogrevanju s pomočjo kurilnega olja. Je pa zato še vedno nekoliko cenejša kurjava s pomočjo kamina oziroma drv in ognja.

Če ste ravno pri izgradnji nove hiše ali opremljanju stanovanja in želite pri ogrevanju nekoliko prihraniti, je zato kamin prava izbira za vas. Seveda pa pride prav tudi tistim, ki ne gradijo ali opremljajo, ampak bi radi le nekoliko prihranili ter popestrili svojo dnevno sobo s prijetnim ognjem in toploto. Da boste pri nakupu novega kamina čim bolj uspešni, smo v nadaljevanju pripravili nekaj nasvetov, kako izbrati pravi kamin.

Kamin

Učinkovito in varčno ogrevanje prostorov

Za začetek pa se najprej posvetimo ognju, ki je pravzaprav gonilna sila vsakega kamina. Ognjena kurišča so bila že nekdaj v uporabi. Ogenj je namreč bil že od začetka kot nekakšen zaveznik človeka ter kot poseben vir svetlobe in toplote. Naše prednike je varoval pred zvermi, omogočal pa je tudi kuhanje hrane in segrevanje. Dan danes ga sicer za kuhanje in zaščito sicer v večini primerov ne uporabljamo več, je pa vsekakor ohranil svojo ogrevalno funkcijo. Ne samo to, skozi leta se je celo združil z naprednimi sistemi in postal del sodobnih kurišč, ki jim pravimo kamin.

Kamini so torej priljubljeni že dolga leta, da so prava izbira za ogrevanje hiš in stanovanj, pa nakazujejo vse njihove prednosti. Kot prvo prednost lahko zagotovo izpostavimo prihranek pri ogrevanju. Že zgoraj smo omenili, da je kurjava na drva veliko cenejša kot pa ogrevanje s pomočjo plina, kurilnega olja ali elektrike. Ampak ne samo to, drva veljajo celo za daleč najcenejši energent. V časih, ko se vse draži, ima ta prednost veliko težo.

Poleg tega, da lahko s pomočjo kamina prihranimo pri ogrevanju, pa je spodbudno tudi to, da gre za naravno vrsto ogrevanja. Les je namreč vsepovsod okrog nas in je del narave, če ga bomo izbrali za kurjavo, ga bomo pravzaprav le predelali v vir toplote. Drv za kamin pa prav tako ne more zmanjkati, saj imamo na voljo vrsto gozdov. S takšnim ogrevanjem torej ne bomo škodovali naravi in uporabljali plinov ali kurilnega olja, gozdovi pa bodo ustrezno očiščeni.

Kamin

Toplotna in estetska funkcija

Kamin ima prav tako prednost, da prostore dobro in hitro segreje. S pomočjo drv lahko namreč v prostoru dosežemo izredno visoke temperature. Prostori pa prav tako ne bodo hitro hladni, saj lahko toplota v kaminu dolgo zdrži in se ohrani tudi po tem, ko na ogenj prenehamo nalagati drva. Na tak način lahko torej učinkovito in poceni ogrejete prostore.

Poleg tega pa ima kamin v prostorih tudi estetsko vrednost. Dan danes namreč obstajajo različne vrste kaminov, ki se lahko ujemamo tako s sodobnimi kot tudi nekoliko bolj tradicionalnimi prostori. Inovativne oblike kaminov se lahko dobro zlijejo z notranjo opremo in so pravzaprav kot nekakšen okras doma. Postavimo pa jih lahko pravzaprav kamorkoli, na primer v dnevno sobo, spalno sobo ali jedilnico. Nekateri so celo mnenja, da v dnevni sobi, kjer ni kamina, nekaj manjka.

Njihova prednost je tudi ta, da so primerni za vsa stanovanja in hiše, našemu zdravju pa ne morejo škoditi. Kamini so namreč dan danes izdelani tako, da so zrakotesni in plinotesni, kar pomeni, da v prostore ne oddajajo nobenih plinov, prahu ali dima. Tovrstna kurjava je tako primerna tudi za tiste, ki so alergični na prah, astmatike ali tiste, ki imajo težave s pljuči ali dihanjem.

Kamin vnese v prostor prijetno in sproščujoče vzdušje.

Ne samo to, da kamini ne škodujejo zdravju, strokovnjaki pravijo, da lahko kamin v prostorih na naše zdravje vpliva celo blagodejno. Predstavljajte si hladen, temen večer, nato pa v kaminu v dnevni sobi zagori prijeten ogenj, ki ogreje prostor. Poleg tega, da je v prostoru toplo, vam postane prijetno tudi ob tem, ko gledate kako ogenj počasi gori. Prasketanje drv pa daje še dodaten sproščujoč občutek. Kamin lahko torej v prostore vnese tudi romantičen čar in bližino.

Večina kaminov je izdelanih tako, da imajo na prednji strani steklo, kar vam omogoča lep pogled na prijeten ogenj. Nekateri sodobni kamini pa so izdelani celo tako, da so lahko postavljeni na sredino sobe in imajo steklo iz vseh strani. Tako da se lahko počutite skorajda kot ob ognju na taborjenju. Sliši se super, mar ne?

kamin

Kako izbrati pravi kamin?

Kakšno vrsto kamina pa torej izbrati oziroma na kaj je treba biti pozoren ob nakupu? Kot prvo se boste srečali z vprašanjem ali izbrati vgradni ali prostostoječi kamin. Oboji imajo prednosti in slabosti. Tako da je pravzaprav odločitev le vaša, koliko prostora imate in kakšen kamin si želite. Imate velik prostor v katerega bi radi postavili velik kamin? Potem zagotovo prostostoječi. Če pa imate manj prostora, je morda bolje, da ga vgradite.

Ko izberete vrsto kamina, sledi tudi vprašanje, kam ga boste postavili. Razmislite o prostoru, kjer bo lahko izraba toplotne energije največja. Običajno so to osrednji prostori, kot so na primer dnevne sobe. Poleg prostora pa razmislite tudi o tem, kako boste uredili ustrezno podlago za kamin, kje bo dimnik ter dovod svežega zraka. Da bo izbira lažja, se lahko obrnete tudi na strokovnjake v podjetju Klemenc, ti vam bodo zagotovo znali svetovati, kakšen kamin izbrati.