išias

Išias – vzroki, simptomi in samopomoč

Se tudi vi spopadate z bolečinami v nogi, ki jim rečemo išijas? Če ste odgovorili pritrdilno, potem ste na pravem mestu, saj boste v nadaljevanju izvedeli, kaj je vzrok bolečin, kakšni so simptomi išiasa in kako si lahko pomagate sami. Išias je splošno ime za bolečino v nogi, katere vzrok je draženje ishiadičnega živca. To ni bolezen, ampak simptom, ki kaže na težave v spodnjem delu hrbtenice. Ischiadični živec je največji živec v našem telesu, ki izhaja iz korenine v ledvenem in križnem delu hrbtenjače in poteka preko zadnjice po celotnih nogah. Do draženja oz. bolečin pride zaradi zožitve medvretenčnega prostora skozi katerega iz hrbtenjače izhaja korenina ishiadičnega živca. Ker je ishiadični živec ukleščen pri izhodu ene od korenin iz hrbtenjače, mišice nog ne dobivajo pravih živčnih impulzov, kar povzroča vnetje živca in bolečine v mišicah nog, ki jih ta živec oživčuje in temu rečemo išias.

išias
Išias ni bolezen, ampak simptom.

Išias – vzroki
Vzrok, da se pojavi išias je v 90 % hernija medvretenčne ploščice. Medvretenčne ploščice, ki so iz hrustanca, delujejo kot neke vrste blazinice, ki blažijo tresljaje v medvretenčnih prostorih in omogočajo fleksibilnost hrbtenice. Medvretenčna ploščica je sestavljena iz tršega zunanjega dela in gelastega polnila. Naša hrbtenica se na najbolj obremenjenem, spodnjem delu (najpogosteje med zadnjima dvema ledvenima ali prvima dvema križnima vretencema) medvretenčna ploščica začne sesedati in pride do degeneracije. Velikokrat njen trši, zunanji del popusti, zato gel prodre iz notranjosti diska, medvretenčni prostor se zmanjša in sčasoma pride do pritiska na korenino živca, ki se pokaže kot išias. To se ne zgodi naenkrat, temveč od začetka degeneracije diska lahko traja več let, do pojava hernije in razvoja išiasa. Išias se lahko pojavi tu zaradi zožitev hrbtenjačnega kanala, ki ga imenujemo ledvena spinalna stenoza, lahko se pojavi tudi zaradi spondilolisteze – zdrsa vretenca v smeri naprej, tumorja na hrbtenici ali zaradi poškodb hrbtenice.

Išias – znaki
Vsi, ki imajo težave z išiasom čutijo žgočo bolečino ali občutek električnega toka, ki izvira v ledvenem delu hrbtenice in se preko zadnjice in celotnih nog širi do stopal. Občutijo lahko tudi mravljinčenje ali mravlinčenje mišic nog, lahko pa je prisotna tudi oslabelost mišic. Išias se običajno izraža v eni nogi, le redko v obeh hkrati. Ob določenih gibih, v hladni vodi, ali zadrževanju na hladnem se išias poslabša. Pri vseh znakih prija, da oseba hodi in ogrevanje hrbtenice ter prizadete noge.

Išias – samopomoč
Ko se pojavi išias si lahko pomagamo tudi sami in sicer z ležanjem na neprizadeti nogi, med nogi si je dobro podložiti blazino, da so boki poravnani. Tudi ležanje na hrbtu lahko omili bolečino, če imate noge nekoliko privzdignjene, da razbremenite ledveni del hrbtenice. V pomoč so vam lahko tudi vaje, ki vam jih predlaga in pokaže fizioterapevt. Lahko pa si pomagate tudi s Smrekovit oblogo. Uporaba Smrekovit obloge močno poveča delovanje drugih Smrekovit izdelkov, ker deluje kot rezervar za kremo ali mazilo, da se učinkovine iz smrekove smole lahko neprekinjeno absorbirajo v tkivo, kolikor ga prizadeto tkivo lahko sprejme. Smrekovit oblogo priporočajo, da jo uporabljate ves čas in da jo enkrat dnevno dodajate.