hujšanje

Izzivi doslednosti pri hujšanju

Za mnoge ljudi je največji izziv pri hujšanju ohranjanje doslednosti in upoštevanje načrta za izgubo telesne teže. Odločite se za hujšanje na zdravi način, saj izguba teže ni preprosta naloga, kot se morda zdi na prvi pogled. Čeprav se sliši logično, da je rešitev manj jesti, je vsak, ki je kdaj poskušal shujšati, ugotovil, da je stvar precej bolj zapletena. Nutrimentum ponuja preverjene nasvete za učinkovito in zdravo hujšanje, motivira in podpira s konkretnimi nasveti ter preizkušenimi pristopi, hkrati pa pomaga ustvarjati nove, zdrave navade za trajnostne rezultate.

 hujšanje

Razumevanje debelosti in pravilni pristopi k hujšanju

Kaj povzroča debelost? Temeljni razlog je neravnovesje med vnosom in porabo energije. Evolucijsko je telo razvilo sposobnost shranjevanja hrane v obliki maščob za obdobja pomanjkanja. V sodobnem zahodnem načinu življenja, polnem kalorične hrane in sedečih navad, je debelost postala pogostejša. Pomanjkanje telesne aktivnosti, prekomerno sedenje pred zasloni in drugi dejavniki prispevajo k debelosti. Nutrimentum ponuja rešitve za pravilno hujšanje, ki temeljijo na znanstvenih spoznanjih.

Ogrožajoče ekstremne diete

Ekstremne diete, ki obljubljajo hitro izgubo teže, lahko resno ogrozijo zdravje. Hujšanje, zlasti hitro, brez zdravniškega priporočila ali kadar telesni kazalci, kot so ITM, obseg pasu ali delež maščobe, niso nad priporočenimi vrednostmi, ni priporočljivo. Takšne diete pogosto vodijo v pomanjkanje hranil, kar lahko povzroči zdravstvene težave in tako imenovani “yo-yo” učinek, pri katerem izgubljene kilograme hitro pridobimo nazaj. Zdrava izguba teže mora biti postopna in ne večja od 0,5 kg na teden oziroma 2 do 2,5 kg na mesec. Poleg uravnotežene prehrane je za preoblikovanje postave priporočljivo tudi redno izvajanje telesne aktivnosti, zlasti vaj za moč.

Zakaj se odločiti za hujšanje?

Debelost predstavlja povečano tveganje za številne resne bolezni kot so sladkorna bolezen tipa 2, različne vrste raka, visok krvni tlak, povečane maščobe v krvi in druge srčno-žilne bolezni. Prav tako lahko poveča tveganje za jetrne in ledvične bolezni, žolčne kamne, težave s sklepi, kožne bolezni, hormonske motnje in psihološke težave. Raziskave kažejo, da že izguba 5 do 10 % telesne mase pozitivno vpliva na zdravje. Zato je za tiste s prekomerno telesno težo ali debelostjo priporočljiva dolgoročna izguba vsaj 5 do 7 % telesne mase.