Naravni načini za lajšanje hripavosti

Pogosto je hripavost povezana z naprezanjem glasilk, kar lahko privede do vnetja. Hripavost je pogost problem za tiste, ki veliko govorijo ali pojejo. Pri tem je ključno, da znamo ustrezno zaščititi glasilke med govorjenjem ali petjem ter hitro ukrepati, če se pojavi hripavost. Kako lahko naravno ublažimo te težave?

Hidracija za zdrave sluznice

Za ohranjanje zdravih sluznic, vključno s tistimi na glasilkah, je ključna njihova ustrezna hidracija. Le dobro hidrirane sluznice imajo sposobnost, da se učinkovito regenerirajo, še posebej med intenzivnimi govornimi ali pevskimi napori ter v primeru prehladov ali vnetij v hladnejših mesecih. Pitje 2 do 2,5 litra vode na dan je osnovni korak za zadostno hidracijo telesa, kar pomaga tudi ohranjati zdravje glasilk. Če opazite simptome dehidracije kot so suha usta, nelagodje v grlu, utrujenost in temen urin, je to znak, da morate povečati vnos tekočine.

Hripavost

Prehrana za vlažne sluznice

Določena živila lahko prispevajo k hidraciji in regeneraciji sluznic dihalnega sistema kot priporočajo tradicionalne medicinske prakse. Med temi živili so korenje, hruške, breskve, beluši, banane, sladek krompir, fižol, med, kokosovo olje, oljčno olje, alge, mandlji in podobno.

Ena izmed metod za vlaženje sluznic je pitje medenega napitka, ki ga je priporočal tudi Kneipp. Za pripravo preprosto raztopite 2 žlici medu v pol litra vrele vode, počakajte, da se ohladi do užitne temperature, dodajte sok ene limone in ga pijte.

Naravna zdravila za hripavost

V knjigi je Alfred Vogel opisal, kako sta vrtna jerebika (Sorbus aucuparia) in navadni bedrenec (Pimpinella saxifraga) odlični naravni pomočniki pri premagovanju hripavosti. Sadeže jerebike ali koreninice bedrenca lahko grizemo večkrat na dan, kar pomaga pri regeneraciji sluznice glasilk. Poleg teh zelišč je priporočal tudi uživanje sirupa iz smrekovih vršičkov, kot je na primer Santasapina sirup, ki blagodejno vpliva na sluznice dihal.

Zeliščar Jože Majes pa priporoča pitje čaja iz rastline, znane kot rastlina pevcev – repika (Agrimonia eupatoria), za obvladovanje hripavosti. Poparek se pripravi iz rastline in pije čez dan po požirkih. Prav tako svetuje nanašanje prahu divjega kostanja direktno na področje glasilk. Ta postopek vključuje olupljen, narezan in posušen plod divjega kostanja, ki se zmelje v prah. S prstom se prah trikrat dnevno nanese globoko v grlo, dokler težava ne izgine.

Kopeli

Različne kopeli so znane kot koristne pri lajšanju težav z glasilkami. Ena od teh je kopel nog, ki jo je prakticiral tudi Kneipp. Po njegovih navodilih naj bi namakali noge pod koleni v vodi, ki segreva na 35-37 °C, postopoma dodajali vročo vodo, dokler temperatura ne doseže 40-45 °C, in zadržali noge v tej vodi 5 minut. Po kopeli je pomembno, da noge temeljito osušimo in si privoščimo počitek v postelji ali zagotovimo, da ostanejo tople z aktivnostjo.