Hidrofor je poseben tip vodne črpalke

Naprava, ki se uporablja za črpanje vode z enega mesta na drugo je hidrofor. Pogosto se uporabljajo v primerih, ko je treba vodo premakniti z nižje na višjo nadmorsko višino ali ko je treba vodo premakniti na dolge razdalje. Hidrofor se lahko uporablja za različne namene, vključno z namakanjem, oskrbo s pitno vodo in čiščenjem odpadne vode. Hidrofor je običajno sestavljen iz črpalke, rezervoarja in cevnega sistema. Črpalka se uporablja za premikanje vode z nižje na višjo nadmorsko višino, v rezervoarju pa se shranjuje voda, ki se ne črpa. Cevovodni sistem povezuje črpalko z rezervoarjem in je lahko izdelan iz različnih materialov, kot PVC ali kovina. Hidrofor se običajno uporablja na lokacijah, kjer je treba vodo premakniti z nižje na višjo nadmorsko višino. V teh primerih se hidroforna črpalka uporablja za ustvarjanje tlačne razlike med obema lokacijama. Ta razlika v tlaku omogoča pretok vode z nižje na višjo nadmorsko višino.

Hidroforji

 

Kako deluje hidrofor?

Načela delovanja hidroforjev temeljijo na kroženju. Voda se s pomočjo črpalke pošilja v ekspanzijsko posodo. Hidrofor je na voljo v več velikostih, zato morate skrbno izbrati glede na svoje potrebe. Ker je v ekspanzijski posodi zrak, se z nalivanjem večje količine vode v posodo ta vedno bolj stiska in tlak v posodi narašča. Ko tlak doseže določeno raven, se tlačno stikalo izklopi. Ko je pipa odprta, voda takoj po odprtju izteka in zniža tlak v ekspanzijski posodi. Ko tlak pade pod določeno raven, se spet sproži tako imenovano tlačno stikalo in voda lahko priteče v ekspanzijsko posodo. Ta postopek se vedno znova ponavlja.

Prednosti vodnih črpalk

Uporaba vodnih črpalk ima številne prednosti, med drugim omogoča hitro in učinkovito pretakanje velikih količin vode. Poleg tega se vodne črpalke lahko uporabljajo v različnih okoljih, od majhnih domov do velikih industrijskih objektov. Vodne črpalke so tudi razmeroma enostavne za vzdrževanje in upravljanje, zato so odlična izbira za številne različne aplikacije.

Nasveti za uporabo vodnih črpalk

Pred uporabo vodne črpalke se prepričajte, da je sesalna cev pravilno priključena na vir vode. Črpalko pred vklopom napolnite z vodo, tako da napolnite ohišje z vodo. S tem boste preprečili poškodbe črpalke in podaljšali njeno življenjsko dobo. Pri delovanju črpalke pazite, da je ne preobremenite s črpanjem prevelike količine vode naenkrat. To lahko poškoduje črpalko in električni sistem. Vedno izklopite napajanje črpalke, preden odklopite cevi ali opravite kakršno koli popravilo. Če tega ne storite, se lahko hudo poškodujete. Črpalko redno preverjajte glede puščanja in obrabe ter po potrebi popravite ali zamenjajte vse poškodovane dele. S tem boste ohranili črpalko v dobrem delovnem stanju in preprečili okvare. Upoštevanje teh preprostih nasvetov vam bo pomagalo kar najbolje izkoristiti vašo vodno črpalko in zagotoviti njeno dolgoletno življenjsko dobo.

29

Pomembno je vzdrževati vodne črpalke, da bodo še naprej pravilno delovale. Tukaj je nekaj nasvetov, kako to storiti: prepričajte se, da črpalko redno čistite. To ji bo pomagalo pri učinkovitejšem delovanju in preprečilo kakršno koli nabiranje umazanije ali nečistoč. Če opazite kakršno koli puščanje, poskrbite, da ga čim prej odpravite. Tako boste preprečili nadaljnje poškodbe črpalke in poskrbeli, da bo vaš račun za vodo nizek. Občasno preverite električne povezave na črpalki, da se prepričate, da so tesne in brez korozije. Tako boste zagotovili, da bo črpalka še naprej delovala varno in pravilno. Če imate kakršna koli vprašanja ali pomisleke glede vzdrževanja vodne črpalke, se za pomoč obrnite na usposobljenega tehnika.