Falafel je super rastlinska jed za vse okuse

Falafel je zelo zanimiva azijska jed, ki je zelo poznana, ampak je še ne poznajo vsi. Ste že kdaj poskusili falafel? Ta jed se je močno razširila povsod po svetu in morda ste jo kdaj poskusili ali videli že sami. Pripravi se v pečici in je hitro narejena, poleg tega je zdrava in okusna. Gre za tradicionalno jed, ki jo poznajo na Vzhodu, to so ocvrte kroglice, včasih pa se jih naredi kot polpete in so narejene preprosto iz čičerike ter začimb. Vendar so mnogi iz tega osnovnega falafla izumili še veliko različic in izpeljank te jedi po svoje, svojem okusu in tradiciji.

falafel

Falafel je beseda, ki jo Arabci uporabljajo za izraz, ki označuje začimbo. To jed so poznali že v Egiptu, iz katerega naj bi ta jed tudi izhajala. Radi jo imajo vsi, še posebej ljudje, ki ne jedo mesa. To jed se lahko naredi iz čičerike, ki je enakovredna mesu in pa tudi iz drugih rastlin, ki dajejo enak učinek.

Za falafel boste potrebovali 250 gramov čičerike, ki je lahko suha ali pa iz konzerve. Potrebujete še štiri stroke česna, peteršilj, pol limone, sol, eno zličko in pol pecilnega praška in začimbe, kot so kumina, koriander, črni poper in dure po vašem okusu. Če imate suho čičeriko, jo namakajte v vodi vsaj 12 ure, preden jo zmiksate. Dodajte česen in začimbe, peteršilj in limonin sok. Naredite maso, ki ne sme biti čisto gladka.

Falafel dajte v skledo in počakaj od pol ure do ene ure. Dodajte pecilni prašek in oblikujte kroglice ali polpete. Nato v ponvi segrejte olje in falafle cvrite v vročem olju do štiri minute in naj se ne dotikajo med seboj. Lahko jih večkrat obrnete in ko so gotove, jih odložite na krožnik ter dodajte v olje nove. Postrežete jih lahko s kruhom, solato in prelivom. Uživate jih lahko kot prilogo ali kot glavno jed.