So lesena okna res stvar preteklosti?

okna

Ljudje so se že v davni preteklosti začeli zavedati pomembnosti lesa pri zagotavljanju varnosti, zavetja in nudenju topline. Čeprav se les kot gradbeni material uporablja že tisočletja, pa se v zadnjem času pojavljajo polemike, da le-ta ne spada več v moderni dom, saj naj bi tam stavbno pohištvo, med drugim tudi lesena okna, nadomestili modernejši materiali. So tako lesena okna res postala stvar preteklosti?

okna

Ko se združita sodobnost in udobje

Les je človeku tisočletja služil kot zanesljiv material, ki njegovemu bivališču nudi varnost in udobje. Zato ni čudno, da so tudi prva okna na hišah bila prav lesena. V naših srcih je zapisan kot material topline in domačnosti, zato si ga ljudje kljub poplavi številnih drugih, modernejših materialov, še vedno želimo v svojih bivališčih.

Lesena okna dodajo domu poseben pridih domačnosti, poleg tega pa zaradi vse novejših in naprednejših tehnologij nudijo novo raven udobja bivanja. V zadnjih desetletjih je les dobil močno konkurenco, predvsem aluminij in plastiko, ki so marsikoga postavili pred navidezno težko odločitvijo, ali dati lesenim oknom priložnost, ali se raje odločiti za kak modernejši material, ki bo hiši dodal videz sodobnosti. Vsak kupec se zato pred izbiro in nakupom oken namreč sooči s pomembnim vprašanjem, katera okna izbrati. Večina si želi visoko funkcionalnih oken, ki bodo dobro služila svojemu namenu, hkrati pa bo njihov izgled lepo sovpadal s celotno podobo hišo. Dodaten plus pri izbiri pa je seveda še ugodna cena. Toda ne glede na to, da imamo na trgu trenutno poplavo različnih modernih oken z okvirji iz umetnih materialov, bo les za vedno ostal edini, ki mu uspeva združiti udobje in domačnost bivanja ter sodoben in moderen izgled.

Nova okna, nove tehnologije

Da lesena okna lahko združujejo sodobnost in udobje, pa so zaslužne sodobne tehnologije, zaradi katerih na trg vsako leto prihajajo tehnološko bolj dovršena. Če so se moderni materiali na trgu začeli uveljavljati prav za to, ker so za svojo promocijo izkoriščali pomanjkljivosti lesa, to danes ne drži več. Razvijalci oken se namreč trudijo, da vsako leto na trg pošljejo tehnološko bolj dovršena okna z vse manj pomanjkljivostmi. Glavna rešitev za to je simbioza tradicionalnih in modernih materialov. Zaradi tega je sodobno leseno stavbno pohištvo enako ali celo še bolj funkcionalno kot stavbno pohištvo, ki je v celoti izdelano le iz modernih materialov.

okna

Dobitna je kombinacija različnih materialov

Kot smo že omenili, je danes zelo popularna kombinacija različnih materialov oken, ki se je pri uporabnikih izkazala kot dobitna. Najpogosteje se kupci odločajo za okna v kombinaciji aluminija in lesa. Ta kombinacija namreč omogoča odlično razmerje med sodobnim videzom in hkratnim udobjem bivanja. Najpogosteje se kupci odločajo, da bodo okna na zunanji strani aluminijasta, na notranji pa lesena. Tako bo moderna hiša navzven še vedno izgledala sodobna in v koraku s časom, hkrati pa bo njenim prebivalcem zaradi lesa nudila popolno udobje bivanja, ki ga ne more nadomestiti prav noben drug material.

Naj tudi vaš novi dom diha skupaj z naravo

Les je edina surovina, ki je vzeta iz narave in nam v obliki oken daje vtis povezanosti z naravo, ki je v človeku prisotna že tisočletja. Ker so se v dobi rasti v njem pretakali sokovi in živost, ima lastnosti, ki jih nima nobena druga umetna surovina. Zato bo dom, opremljen z lesenimi okni oddajal poseben žar domačnosti. Les namreč diha z naravo in diha s človekom in tega dejstva ne moremo spremeniti.

Les je edinstven material, ki mu je uspelo ostati močna konkurenca številnim sodobnim materialom, a hkrati ohraniti edinstvenost in duh povezanosti z naravo, zaradi česar zagotovo ni stvar preteklosti, ampak je še kako aktualen tudi v sodobnosti. Če se boste odločili za v celoti ali le delno lesena okna, vas le-ta zagotovo ne bodo razočarala.