Pisarniški stoli za zdravje na delovnem mestu

Pisarniški stoli

Pretežno sedeč način življenja in bolečine v hrbtenici – se vam sliši znano? Neudobni in neprilagojeni pisarniški stoli, ki jih najdemo v večini pisarn različnih podjetij, k vašemu zdravju ne prispevajo nič dobrega. Rešitev predstavljajo posebni ergonomsko oblikovani pisarniški stoli, ki bodo poskrbeli za vašo telesno držo tudi med sedenjem.

Pisarniški stoli

Dolgotrajno sedenje vodi v pojav težav s hrbtenico in vratom

Mnogi se spomnijo besed svojih staršev, ki so svoje otroke spodbujali k učenju rekoč, da bo izobrazba prinesla »lažje pisarniško delo«. Danes vemo, da tudi to »lažje« delo s sabo prinaša telesne obremenitve, ki jih evolucija ni predvidela. Posamezniki se tako z leti vse pogosteje soočajo s težavami, ki so povezane z neustreznimi pisarniškimi stoli.

O težavah povezanih z dolgotrajnim sedenjem se je sicer najprej govorilo (in raziskovalo) v povezavi z vozniki tovornjakov. Že takrat so ugotovili, da se kljub isti prehrani vozniki dolgih tur, pogosteje soočajo s srčnimi težavami kot isto stari posamezniki, ki pri delu niso sedeli. Pri osebah, ki večino časa presedijo, so znanstveniki dokazali tudi povezavo s pojavom demence, sladkorne bolezni, povišanega holesterola, večjih tveganj za različna srčno-žilna obolenja, vključno s srčnim infarktom, pogostejše pa so tudi venske tromboze.

Sedeč položaj močno obremeni hrbtne mišice, vrat in hrbtenico. Ergonomski pisarniški stoli, ki zagotavljajo ustrezno višino in podporo hrbtu na ustreznih mestih, so pomembna pomoč pri blaženju in lajšanju težav. Ob tem pa takoj poudarimo, da ne glede na občutke udobja med sedenjem, vsake pol ure poskrbite za minuto ali dve gibanja. Dovolj je, da vstanete in naredite nekaj korakov okoli svoje mize, dodaten bonus pa predstavljajo kratke raztezne vaje.

Kratke raztezne vaje naj vključujejo dotikanje prstov na nogi (noga naj bo ob tem ves čas iztegnjena). Na ta način boste poskrbeli za pretok krvi in preprečili zastajanje krvi v venah, kar vodi v venske tromboze in vensko popuščanje. Če je možno, del svojih službenih obveznosti opravite v stoječem položaju.

Ustrezen sedeč položaj

Sedenje na pisarniškem stolu lahko postane prava mala znanost, ko se odločite, da boste poskrbeli za ustrezno postavitev telesa. Dobra sedeča drža pomeni, da so ključni deli telesa posameznika med sedenjem poravnani in podprti z ustrezno količino napetosti v mišicah. Pisarniški stoli z ergonomskim dizajnom običajno podpirajo dobro držo med sedenjem. Drža naj vključuje poravnane noge (najbolje sedenje, kjer kolena ustvarijo kot 90 stopinj, stopala pa so postavljena na tla). Ves čas sedenja skrbite, da nog (ali gležnjev) ne prekrižate. Kolena naj bodo postavljena na isti višini kot boki, gležnji naj bodo postavljeni pred koleni. Sedeča drža mora poskrbeti za sprostitev ramen, podlakti in kolena naj bodo med sedenjem postavljena vzporedno s tlemi. Med sedenjem in gledanjem v ekran poskrbite, da bo zaslon neposredno pred vami, da ne boste napenjali vratu. Ergonomsko oblikovani pisarniški stoli običajno nudijo podporo vsem ključnim mestom hrbtenice (predvsem križnemu predelu), ki jo lahko na navadnem stolu poskusite doseči z namestitvijo podpornih blazin.

Zakaj izbrati ergonomski pisarniški stol?

Trg ponuja različne rešitve ergonomskih stolov za podjetja, ki vključujejo raznolik nabor direktorskih, operativnih, konferenčnih in industrijskih stolov. Skladno z zakonodajo, ki predvideva odgovornost delodajalca pri zagotavljanju varnega delovnega okolja, kamor sodi tudi ustrezna oprema, predstavljajo ergonomski stoli pravo rešitev.

 Med glavne prednosti ergonomsko oblikovanih pisarniških stolov sodijo podpora ustrezni drži med sedenjem, ki vpliva na boljše psiho-fizično počutje zaposlenega. To seveda pozitivno vpliva na povečanje produktivnosti, zmanjšanje bolečin (in s tem bolniških odsotnosti), izboljšan krvni obtok, zmanjšanje pritiska na medenico ter vsesplošno izboljšanje zdravja zaposlenega. Ergonomski pisarniški stoli so oblikovani na način, da ustrezajo vsem uporabnikom.

Podjetja se morajo zavedati, da je investicija v zdravje in dobro počutje zaposlenih, najboljša možna investicija s katero zaposlenim sporočate, da vam je zanje mar. Zaposleni, ki čutijo, da so v podjetju zaželeni, cenjeni in dobro preskrbljeni, pa bodo bolj zadovoljni in bodo več vlagali v pripadnost vašemu podjetju.