Ergonomski pisarniški stoli za dolgotrajno sedenje

pisarniški stoli

Pisarniški stoli so najbolj pomembna pisarniška oprema, ker na njih sedimo precej ur na dan in je od tega odvisno, ali smo utrujeni in nas bolita hrbtenica ter vrat. Zato je nakup pisarniškega stola zahtevna naloga, pri kateri je najbolje, da vam pomaga strokovnjak, saj so pisarniški stoli zelo različni in namenjeni raznim delom ter poklicem. Nekateri so namenjeni poklicem, kjer se veliko gibljejo na stolu, pa takim, ki delajo za strojem, potem takim, ki so veliko časa pred računalnikom in takim ljudem, ki imajo težave z vratom ali hrbtenico ter so ortopedski.

Ergonomski pisarniški stoli

Ergonomski pisarniški stoli so izdelani tako, da se povsem prilagajajo vaši hrbtenici in vratu od sedeža navzgor. Nekateri imajo visoko oporo za hrbet, ki je narejena tako, kot hrbtenica v obliki črke s in imajo tudi oporo za vrat in glavo. Ti so namenjeni tistim, ki veliko časa preživite za računalnikom, kot so pisarniška dela, oblikovalci in multimedijci, programerji, igričarji in drugi.

pisarniški stoli

Ergonomski pisarniški stoli imajo lahko tudi nižji ledveni del, ki zajema hrbet le do ledvic za take poklice, kjer je pomembno, da se držite pokonci in se morate gibani na stolu. Ponavadi so to stoli v kakšnem raziskovalnem centru ali tudi za delo z rokami, kot so na primer dela na pošti ali v banki.

Z naslonjalom za roke ali brez?

Naslonjala za roke so lahko pomembna pri stolu. Če na primer gledate nekaj na ekranu in ne delate s tipkovnico, če imate konferenco ali izobraževanje, je zelo dobro, da ima stol naslonjalo za roke. Roke bodo počival tako, da ne bodo ves čas na mizi in s tem boste preprečili vnetja zapestij ter slabe prekrvavite. Tudi med delom je dobro, da jih položite vsake toliko časa na naslonjalo.

Naj omenimo, da morate stol po višini prilagoditi vaši višini tako, da bodo noge točno pravokotno na tla, če jih imate na tleh brez podpore za noge. Tako bo prekrvavite najboljša. Miza pa mora biti prilagojena vaši višini, da roke počivajo na njej pravokotno na nadlahti in ramena. Če je miza previsoka, potem si pod noge dajte neko oporo, pručko na primer, da bodo vaše noge pravokotno na sedalo ter tla in ne bodo bingljale preko stola, ker vas bodo zelo bolele.

Udobni stoli za pisarne

Udobni pisarniški stoli so nekoliko nižji in imajo naslon do višine ledvenega dela. Izdelani so ergonomsko tako, da se prilegajo zadnjici in ledvenemu delu hrbta, ki ga nežno objamejo ter držijo našo hrbtenico pokončno, da na njih sedimo pravilno.

Največkrat so nižji, zato niso preveč primerni za visoke ljudi, ker jih ni mogoče nastaviti po višini, saj niso na kolesih, kot ergonomski visoki stoli, ampak imajo statične noge.

Pisarniški stoli s statičnimi nogami so varni in so super za kratke sestanke, za stranke ali sodelavce in za dvorane, kjer je dosti slušateljev, ki poslušajo predavatelja, saj taki stoli ne ovirajo pogleda naprej in so glede prostora, ki ga zasedejo, precej varčni.

Ti stoli imajo praviloma naslonjala za roke, so pa tudi taki brez, ki pa so malo manj udobni. Lahko pa imajo tudi dodatek za pisanje, ki ga potegnete pred sebe in lahko nanj položite blok ali liste za pisanje. Material pa je najbolje, da izberete takega, ki je naraven in prepušča zrak, da se v stolu ne boste potili.