Minerali so pomembni

minerali

Tako kot vitamini so v našem življenju pomembni tudi minerali, ki pa jih dostikrat zapostavimo. Saj nam vcepijo v glavo, vitamini so pomembni, pozabijo pa omeniti da so tudi minerali zelo pomembni. Kaj pa sploh so minerali? To so snovi anorganskega izvora in so največkrat v obliki soli. Med njimi nam je najbolj poznan kalcij, magnezij, kalij, fosfor, poznamo pa tudi natrij, klor, mangan, cink, selen in še mnogo drugih. Prav vsak izmed njih pa ima svojo lastnost in svoj del naloge v telesu. Če uživate uravnoteženo in raznovrstno prehrano pa dobite vse te minerale tudi s prehrano in jih ni potrebno vnašati s prehranskimi dopolnili.

minerali

Ljudje se največkrat poslužujemo kalcija in magnezija. Minerali kot sta te dva sta nam najbolj poznana. Kalcij za kosti in magnezij po fizični aktivnosti. Kalcij je izredno pomemben tudi za delovanje živčevja in mišic, ter magnezij za zdravje srca in prav tako za zdravje naših kosti. Nekateri minerali se med seboj dopolnjujejo in eden brez drugega nimajo pravega učinka. Tako kot se med seboj tesno povezujejo vitamini, se tudi minerali. Vsi te elementi so izrednega pomena za naše zdravje. Brez njih telo ne bi moglo delovati tako kot deluje in bi hitro prišlo do raznih okvar, poškodb, odmiranja.

Minerali so pomembni in eden takšnih za katerega tudi prav pogosto slišite je železo. Velikokrat slišimo, da je nekdo slabokrven ali da ima anemijo, to pomeni, da mu primanjkuje železa. Železo je pomembno pri tvorbi hemoglobina, pri prenosu kisika po krvi ter za razvoj možganov. Se osredotočamo samo na vitamine, no od zdaj naprej pomislite tudi da so minerali pomembni. Če vam zdravnik pove da vam primanjkuje kakšnega minerala, se posvetujte in ga nadomeščajte s prehranskimi dopolnili. Skrbite za svoje telo in uživajte raznovrstno prehrano, pojejte kakšen sadež in obvezno naj vaše obroke sestavlja zelenjava.