Biološke čistilne naprave se splačajo

biološke čistilne naprave

Za biološke čistilne naprave je značilno, da na neki način posnemajo delovanje mikroorganizmov v naravnem okolju. V čistilnih napravah to delovanje poteka v precej večjem obsegu, kot v naravi, saj imajo mikroorganizmi, ki so v umazani vodi zbrani v manjših kolonijah, pri svojem delovanju na voljo bistveno več vode, hrane in zraka. Biološke čistilne naprave so uporabne tako v enostanovanjskih hišah in počitniških hišah kot tudi v lovskih in gorskih kočah ali gostinskih objektih. Dobro je, da je novi lastnik pozoren predvsem na to, da ima naprava, glede na število prebivalcev, dovolj kapacitet za učinkovito predelavo odpadnih voda.

biološke čistilne naprave

Še ne tako dolgo nazaj, so si judje, ki so si gradili nova bivališča na področjih, kjer ni bil urejen kanalizacijski sistem, zgradili greznice, ki so pogosto tudi onesnaževale okolje. Nekateri so odplake speljali kar v bližnji potok ali jarek. Danes je v Sloveniji okoljska zakonodaja zaradi strožjih direktiv Evropske unije precej bolj stroga, predvsem pa bolj urejena, kot je bila. Še pred petnajstimi leti je več kot polovica Slovencev še vedno uporabljala greznice.

Ali greznice sodijo le še na smetišče zgodovine?

Greznicam se počasi, a vztrajno izteka čas, njihovo mesto pa vsako leto v večjem številu prevzemajo male čistilne naprave. Nekoč je bila greznica torej edina rešitev, če nekdo ni imel možnosti priklopa na kanalizacijski sistem, zdaj pa za kakovostno čiščenje odpadnih voda poskrbijo kakovostne male čistilne naprave, ki odpadlo vodo tako dobro očistijo, da jo brez skrbi lahko spustimo v naravo. Na spletni strani https://www.cistilnenaprave-dezevnica.si/clanki/kako-deluje-bioloska-cistilna-naprava/ si lahko preberete, kako delujejo čistilne naprave.

Številni sicer menijo, da biološke čistilne naprave za gospodinjstvo predstavljajo bistveno večji strošek, kot so ga greznice, a izračuni kažejo, da so kljub večjemu začetnemu strošku, na daljši rok, stroški male čistilne naprave manjši. Seveda ne smemo pozabiti tudi na draga letna čiščenja greznic. Poleg tega pa se moramo zavedati, da s pomočjo malih bioloških čistilnih naprav naredimo tudi nekaj dobrega za čistejše okolje. Iz njih se namreč v okolje stekajo čiste odpadne vode. Poleg tega iz njih ne smrdi, manjši pa so tudi mesečni stroški, saj vam ni treba plačevati priključnin na kanalizacijo.

Pred nakupom dobro premislite, kakšne so vaše resnične potrebe

Naprave ne glede na velikost delujejo na enak način. Biološke čistilne naprave s pomočjo kontrolirane količine bakterij predelujejo vodo, ki vsebuje biološko razgradljivo umazanijo. Sprva poteka mehansko čiščenje vode, nato se ta v drugi komori s pomočjo bakterij očisti organskih nečistoč, pri naslednjem postopku pa se blato usede na dno, medtem, ko se čista voda se vrne v biološki del. Če smo se odločili za ustrezno veliko napravo in jo tudi primerno vzdržujemo, bo naprava učinkovita in nam bo tudi dolgo služila.

čistilna naprava na dovozu

Kakovostna čistilna naprava z nizko porabo električne energije in dolgo življenjsko dobo

Tako kot pred vsakim nakupom je tudi pred nakupom biološke čistilne naprave treba dobro premisliti, kakšno napravo potrebujemo. Odgovorite si na vprašanje, za koliko ljudi potrebujete napravo in ali jo potrebujete za stalno ali občasno naseljen objekt. Pazljivi bodite tudi na to, da ima naprava vse ustrezne certifikate za moč čiščenja, stabilnost in vodotesnost. Odločite se za nakup male čistilne naprave pri podjetjih, ki se lahko pohvalijo z dolgoletnimi izkušnjami na tem področju.

Podjetje Armex Armature s svojo malo čistilno napravo One2clean z nizko porabo energije omogoča ugodno in kakovostno čiščenje odpadnih voda. Naprava je zanesljiva, nima nepotrebnih dodatkov, predvsem pa ima le en rezervoar s komoro, v kateri potekajo vsi trije koraki predelave odpadnih voda. Odlikuje jo enostaven sistem za postavitev, ne potrebujete gradbenega dovoljenja, enostavna pa je tudi vgradnja biološke čistilne naprave. Glede na želje in potrebe se lahko odločite za povozno ali nepovozno vgradnjo. Naprave je tudi zelo enostavna za upravljanje in ima zelo malo pokvarljivih delov.