Vertikalna miška

vertikalna miška

Vertikalna miška je ena izmed najbolj razširjenih naprav, za interaktivno delo z računalnikom. Običajna miška je ponavadi opremljena s tremi gumbi, ima lahko duti več gumbov kot je razer naga, ki ima 18 gumbov. Vertikalna miška bolje predstavljena na http://www.spletninasveti.si/vertikalna-miska/ je dobila svoje ime po njeni obliki. Z miško izbiramo objekte in aktiviramo ukaze, ki jih vidimo na zaslonu računalnika. Tehnološke izvedbe so različne glede na način sledenja premikanju, povezava z računalnikom, število gumbov. Osnovni ukazi pri miški so levi klik, levi dvojni klik ter desni klik.

Vertikalna miška je sicer popolnoma nova zasnova vendar računalniška miška je bila izumljena leta 1968, njen avtor je Douglas Engelbart. Na voljo imate več različnih mišk, kot ergonomske miši, optične in laserske miši ter igralne miši. Kaj in kako delamo z miško je odvisno od programa, s katerim trenutno delamo, najprej mora program prepoznati signale, ki prihajajo iz miške preko programskega gonilnika za miško.

vertikalna miška

Ergonomska vertikalna miška pri kateri že ime pove, da je ta vrsta miši namenjana zagotavljanju optimalnega udobja in preprečevanju kakršnih koli poškodb.

Optične miši se v celoti opirajo na eno ali več svetlobnih diod in slikovno sliko za možnost zaznavanja gibanja glede na celotno površino. Laserske miška je optična miška, ki uporablja lasersko svetlobo.

Igralne miši so posebej zasnovane za igranje igric. Običajno so računalniške miši narejene tako, da ime več gumbov kot navadne. Te miške imajo boljše senzorje, da lažje zaznavajo gibanje biške po površini, sodobne imajo laserje po 5G optični senzor. Imajo tudi večji DPI (dots per inch), da se vaša miška lahko hitreje premika ponavadi imate igralne miši od 10000 DPI-ja do 16000 DPI-ja.

Miške so namenjane, da vam omogočajo možnost upravljanjem ukazov na vašem računalniškem monitorjem. Vertikalna miška je ena od najpomembnejših stvareh pri računalniku, saj z njo lahko klikamo ukaze.