Streč folija – kako izbrati pravo v ponudbi različnih vrst in velikosti filmov

streč folija

Folija za ovijanje palet se imenuje streč folija – spletna trgovina, vam omogoča, da si kar v udobju doma ogledate ponudbo in naročite želeno ovijalno, raztegljivo ali embalažno folijo, kot še drugače rečemo streč foliji. Omenjena folija je zelo raztegljiv plastičen film, ki je običajno izdelan iz linearnega polietilena nizke gostote s pomočjo postopka ekstrudiranje. V večini primerov je navita na tulcih iz kartona. Uporablja se pri ovijanju palet in paketov, da se izdelke pritrdi na paleto, tako ostanejo na mestu in so zaščiteni pred zunanjimi vplivi (vlago, umazanijo, prahom, radovednimi pogledi) in morebitnimi nedovoljenimi posegi. V ponudbi so različne širine, debeline in vrste streč folije.

Streč folija se v osnovi loči na standardno, tehnično in prestretč folijo ter vse njihove izpeljanke. Z dodajanjem različnih primesi tekom izdelave nastanejo: UV obstojna, prezračevana, antistatična raztegljiva folija, prosojno barvna ali neprosojno barvna. Barvne folije so idealne za ovijanje palet, ki jih je treba razlikovati od drugih palet med transportom ali v skladišču. V praksi se za različne aplikacije potrebuje različne vrste, debeline in širine folijo. Proizvajalci se trudijo izdelati čim močnejšo in hkrati čim tanjšo folijo, da imajo uporabniki čim manjšo količino odpadkov. Prav omenjena tanjša streč folija med samo proizvodnjo porabi manj naftne smole, zato je tudi cenejša, pusti manjši okoljski odtis, hkrati pa zavzema manj prostora med transportom in skladiščenjem. Na drugi strani je trend tudi mnogoslojnost filma, za katerega je značilen odličen oprijem in odpornost proti trganju folije. Uporabnik si na ta način zniža stroške, hkrati pa ima izdelke na paleti zaščitene.

streč folija

Kako izbrati pravo streč folijo za vaše potrebe pakiranja izdelkov?
Naj povemo, da povprečen kupec, ocenjuje nakup streč folije po ceni role oz. kilograma folije. V resnici pa je dejanski strošek folije na povito paleto oz. povit paket. Druga pomembna informacije je, da ene izbrane streč folije v podjetju nikar ne uporabljajte za vse možne aplikacije, saj se streč folija razlikuje po debelini, dolžini in tudi raztegljivosti.

Opažamo, da je med uporabniki kar nekaj napačnih predstav o streč foliji, še posebej izstopajo naslednje ugotovitve:
• Večja, kot je debelina, močnejši je film in manj ovojev je potrebnih,
• več ovojev na paleti pomeni večjo varnost napetosti in obremenitve,
• ena vrsta folije ustreza vsem možnim aplikacijam ter
• večji kot je raztezek, boljši je film.

Vsekakor pa je dejstvo, da mora biti folija močna, fleksibilna in zanesljiva, še posebej, če se uporablja za zavijanje palet. Nekateri uporabniki mislijo, da je treba paleto čim bolj zaviti, da je njena vsebina bolj varna, ampak ovijanje palete s preveč nepotrebnimi sloji lahko dejansko pripelje do zapravljanja folije in posledično povišanja stroškov zanjo. Zavedajte se, da so nekatere raztegljive folije za določene aplikacije boljše od drugih. Poleg osnovne streč folije je na voljo še tehnična streč folija, ki ima mnogo več plasti kot standardna streč folija, kar poveča trdnost. Material se trdno oprime tovora in je odporen proti luknanju in trganju. Na voljo je tudi mini streč folija, to so rolice manjše teže, ki so izjemno priročne za uporabo. Zato se posvetujete s strokovnjakom, da bo vaša izbira folije prava in si tako zmanjšajte skupne stroške in tudi količino odpadkov.