So računalniki res postali nujna šolska oprema?

računalniki

Zadnji meseci so nam še bolj pokazali neizogibno dejstvo – računalniki so v današnjem času postali vse bolj pomembna šolska oprema, ki se je z veseljem poslužujejo tako učitelji kot učenci, malo manj pa so tega veseli nekateri starši, ki jih pesti vprašanje kakšen računalnik priskrbeti otroku in ali bo tolikšna uporaba računalnikov pustila negativne posledice na zdravju njihovih otrok.

računalniki

Učenje za življenje preko računalnikov

Pri vprašanju, katerih metodičnih postopkov naj bi se učitelji in profesorji na naših šolah morali posluževati v največji meri, se strokovnjaki in starši delijo na dva skrajna pola. Na eni strani imamo zagovornike, ki so mnenja, da bi učenci čim več znanja morali prejeti prek izkustvenega učenja, torej preko raziskovanja narave in opravljanja različnih poskusov. Na drugi strani pa imamo privržence uporabe tehnologije, ki menijo, da se morajo računalniške pismenosti otroci začeti zgodaj in napredovati počasi. Razlog za takšno mnenje je, da ko učenci zapustijo šolo, se bodo z računalniško pismenostjo morali srečati na vsakem koraku, saj je tehnologija postala del našega vsakdanjika in se ji praktično ne moremo izogniti. Preprečevanje stika z računalniki pa lahko vodi v poznejšo neodgovorno uporabo računalnikov. Zato je pomembno, da učence dovolj zgodaj naučimo varne in odgovorne uporabe računalnikov.

Šola je pri vprašanju, v kako veliki meri uporabljati računalnike med poukom, ubrala srednjo pot. Učenci morajo tako med poukom, kot doma priti v stik z računalnikom in se počasi učiti, kaj vse zmore ta majhna brneča škatlica. Zato so že v času pred korono učenci marsikdaj med poukom obiskali računalniško učilnico in preko sodobne tehnologije usvojili določeno snov.

Računalnike pa morajo za šolsko delo uporabljati učenci tudi doma. Vse več učiteljev namreč učencem za domačo nalogo naloži uporabo informacijske tehnologije. Tako morajo na spletu reševati različne interaktivne naloge, brati njim prilagojena besedila, poiskati zanimive informacije o določeni temi … Temu so se prilagodile tudi založbe, ki so na splet prenesle vse več svojih interaktivnih gradiv. Tako učencem omogočajo učenje dela z računalniki in hkrati poglabljanje snovi na zabaven in interaktiven način.

Manj negativnih vplivov na zdravje kot nekoč

Glavna dilema mnogih staršev je zagotovo vpliv računalnikov na zdravje njihovega otroka. V preteklosti so namreč računalniki veljali za enega glavnih krivcev za poslabšanje vida ter težave s hrbtenico in zapestjem. Tehnologija je do danes napredovala tudi na tem področju, zato računalniki nimajo več tako negativnega vpliva na naše zdravje kot nekoč. Večina računalnikov ima namreč že prilagojene zaslone, ki imajo vgrajen filter modre svetlobe in še nekatere druge filtre, ki preprečujejo okvare vida zaradi dela z računalnikom.

Da pa bo delo z računalnikom za otroka manj škodljivo, pa veliko lahko naredimo tudi starši sami. Poskrbeti je potrebno, da otroku priskrbimo primeren stol, ki mu bo nudil dovolj opore v ledvenem predelu in ki ga bo spodbujal k pravilnemu sedenju. Pozorni moramo biti tudi na višino stola. Če se otrok, ko sedi na stolu, z nogami ne dotika tal, mu je potrebno pod noge podložiti neko oporo, najboljše da kakšno primerno veliko škatlo, da bo imel kolena čim bolj pod kotom 90 stopinj.  Ravno tako pa lahko dokupimo tudi enostaven nastavek za zapestje, ki bo otroku omogočil lažje in bolj varno delo z računalniško miško.

Učenje odgovorne uporabe tehnologije reši marsikatero težavo in zadrego

Strah, da bodo zaradi uporabe računalnika v šoli otroci preživeli preveč časa pred ekranom, pa je popolnoma odveč, če jih dovolj zgodaj začnemo učiti njihove varne uporabo. To pomeni, da jim moramo na konstruktiven način predstaviti tako prednosti kot tudi slabosti računalnikov, hkrati pa se z njimi o uporabi računalnikov, njihovih izkušnjah in težavah večkrat pogovarjamo in morebiti tako izzovemo različne dileme. Zavedati se je namreč treba, da moramo otroku pokazati, da se lahko, ko naleti na težavo, najprej obrne na nas, ne da odgovore išče po različnih nezanesljivih spletnih forumih.

računalniki

Za šolarje so dobra izbira tudi rabljeni računalniki

Ko učenci v šoli začnejo uporabljati računalnike, pa se marsikateremu staršu pojavi tudi skrb, kako bo otroku lahko zagotovil računalnik, zlasti, če se že zdaj z denarjem bolj na tesno, ali pa če se mu zdi nakup računalnika nepotreben strošek.

Najprej naj povemo, da če je družina v finančni stiski, se lahko vedno obrne na šolo, ki bo po svojih močeh pristopila staršem naproti in skupaj bodo našli rešitev, da bo otrok lahko opravljal delo z računalnikom tudi doma.

Če pa niste v hudi finančni stiski, ampak vam nakup novega računalnika predstavlja velik ali pa nepotreben strošek, pa lahko obiščete tudi spletno stran podjetja TrueCAD, kjer ser nahaja široka ponudba računalnikov, tudi rabljenih, ki jih je mogoče dobiti za zelo ugodno ceno.

Zapomnite si, da učenci v osnovni šoli ne potrebujejo najboljšega in najdražjega računalnika. Potrebujejo računalnik, ki ima dostop do spleta in omogoča uporabo osnovnih računalniških programov, predvsem pa potrebujejo nekoga, ki jih bo usmerjal in jim bo pokazal, da računalniki niso nek bav bav, ampak zelo uporabna naprava, ki lahko bistveno olajšajo njihovo delo na vsakem koraku.