Prva pomoč

prva-pomoc

Vsi ne moremo študirat medicine, ker ne premoremo krvi. Moramo pa vsi, ki hočemo imet vozniški izpit, opravit tečaj prve pomoči. Prva pomoč je takrat nujno opravilo, pred gremo delat izpit. Nekaj si preberite na strani https://www.nadlani.si/zdravje/prva-pomoc/, kjer dobite koristne informacije. Je razlika med samo šolo in tečajem prve pomoči. Prvo pomoč moramo imet opremljeno, da lahko pomagamo, če pride do nesreče. Čeprav ne premoremo pogleda na kri, moramo pomagat pri nesreči, kolikor se le da, do prihoda reševalcev.

prva pomoč

Vprašanje pa je, če se še kaj spomnite od tečaja. Vedno lahko obnovite znanje prva pomoč, če mislite, da ste vse pozabili. Nikomur ne želim, da se znajde v položaju, da mora pomagat ponesrečencu. Ampak sami vemo, da nesreča ne počiva in hitro pride do nezgod. Takrat pride prva pomoč še kako prav, da pomagamo in se spomnimo znanja, ki smo se ga naučili. Prva pomoč, preden pridejo reševalci je še kako pomembna. V tistem času lahko ponesrečencu tudi rešimo življenje.

Včasih nastopi velik problem, ko naletimo kakšno nesrečo, požar ali kaj podobnega. Nastane panika in ne vemo kje začet, in kako nastopit v tem primeru. Popolnoma zmrznemo, znanje izgubimo, zato je zelo pomembno, da prvo pomoč obvladamo in obnavljamo. V dani situaciji ostanite mirni in pomagajte, kolikor veste, poleg tega, če ste sami še pokličite reševalce. Ko nudimo nekomu prvo pomoč, pomeni da ga držimo pri življenju, tako dolgo dokler ne pridejo reševalci. Reševalce pokličemo na številko 112 in povemo kaj se je zgodilo, kje in v kakšnem stanju je ponesrečenec. Nato pa dobro poslušajte navodila, ki vam jih dajo, ter ostanite mirni. Če slučajno ste poleg požara, tudi to povejte, da pridejo na prizorišče nesreče tudi gasilci. Najpomembnejša vprašanja so kdaj, kaj, kje kako in kdo, na ta vprašanja morate vedno znat odgovorit. Upam, da ne boste nikoli naleteli na nesrečo in ne boste rabili nudit prvo pomoč.