Prehransko svetovanje kot pot do zdravja

Prehransko svetovanje

Prehrana se danes v mnogih lastnostih razlikuje od prehrane, ki so jo uživali naši starši ter stari starši. V želji po izboljšanju prehranskih navad se je razvilo prehransko svetovanje, kjer lahko najem nutricionistke za svetovanje o prehrani, spremeni življenjski slog posameznika ter izboljša njegovo kvaliteto življenja. Če je nekoč veljalo, da je za svojo prehrano poskrbela družina sama, danes velja, da je hrana dokaj dostopna dobrina do katere enostavno dostopamo kar med trgovinskimi policami. Dostopnost različnih prehranskih virov je privedlo do številnih težav, ki so v razvitih državah povezane s prekomerno telesno maso, debelostjo ter njimi povezanimi bolezenskimi stanji.

Prehransko svetovanje

Prehrana v sodobnem svetu

Sodobni svet v katerem živimo, določajo številne spremembe, s katerimi se soočamo ves čas. Hiter način življenja je tudi na področju prehrane privedel do potreb po novih načinih priprave obrokov za katere v osnovi velja, da morajo biti hitro pripravljeni in enostavni. Hkrati je prišlo do sprememb pri vnosu hranilnih snovi v naše telo. Če so v prehrani nekoč prevladovali sestavljeni ogljikovi hidrati in vlaknine, današnjo prehrano definirajo večje količine maščob in sladkorjev. Spremembe so enostaven odziv naše družbe na globalizacijo in z njo povezano večjo dostopnost različnih prehranskih izdelkov, do katerih naši predniki niso mogli dostopati. Sočasno pa je svet globalizacije in modernizacije uvedel nove tehnologije za pridelavo in obdelavo prehranskih virov, večjo dostopnost hrane v supermarketih (ob sočasni ločenosti mestnega sveta od lokalnih virov kmetijske pridelave), pomembno pa je na zaželenost posameznih virov hrane vplival tudi razvoj trženja in tržne naravnanosti (predvsem) razvitega sveta.

Prehransko svetovanje in v čem je njegov smisel?

Prehransko svetovanje svojo vlogo v družbi uspešno utrjuje predvsem v zadnjih letih. Dostopnost hrane in spremembe načinov prehranjevanja, so namreč mnoge privedle do potreb po spremembi lastnih navad v načinu življenja. Prehransko svetovanje je primerna rešitev za številne uporabnike, na primer za vse tiste, ki se soočajo s težavami pri izgubi telesne mase (ki morda že vpliva na kvaliteto življenja posameznika ter pojav bolezni), za tiste, ki v svojem načinu prehranjevanja zaznavate težave, ki jih želite rešiti in za vse tiste, ki zgolj iščete dodatne informacije s katerimi bi svoj prehranski krožnik popestrili na zdrav način.

Kako izgleda prehransko svetovanje?

Svetovanje v prvi fazi temelji na pogovoru in analizi dosedanjih prehranskih navad. Pomembno je, da uporabnik sam beleži svoj način prehranjevanja skozi dan in teden. Na ta način vam bo prehranski svetovalec lažje pomagal pri vpeljavi nujno potrebnih sprememb. Po začetnem beleženju boste skupaj s strokovnjakom pripravili analizo vaše prehrane ter oceno trenutnega stanja. Slednje pa predstavlja osnovno za postavljanje ciljev, ki morajo biti dosegljivi, časovno omejeni ter merljivi. Za vse, ki se boste odločili podati na pot sprememb, je na voljo večtedensko spremljanje ter usmerjevalni program, ki uporabniku nudi program novih prehranskih navad, ki je podprt s podporo in pomočjo svetovalca na katerega se boste lahko vedno obrnili s svojimi vprašanji (lahko pa tudi predlogi in ugotovitvami).

Prednosti prehranskega svetovanja

Prehransko svetovanje je običajno povezano z odločitvijo posameznika, da je čas za uvedbo sprememb v načinu lastnega življenja. Spremembe prehranskih navad vodijo v povečanje energije posameznika, večjo kakovost spanja, ugodno vplivajo na zmanjšanje simptomov bolezenskih stanj, ojačajo imunski sistem ter ugodno vplivajo tudi na čustveno področje posameznika (manj depresij, anksioznosti in tako dalje).

Z ustreznimi prehranskimi navadami boste izboljšali kakovost svojega življenja ter ugodno vplivali na zmanjšanje prekomerne telesne mase, debelosti, znižali krvnih pritisk ter visoke vrednosti holesterola, prav tako pa ima primerna prehrana pomemben vpliv na preprečevanje (in izboljševanje stanja) srčno-žilnih obolenj, sladkorne bolezni, osteoporoze ter posameznih oblik raka.