Posteljice za dojenčke – izberite udobno in varno

Posteljice za dojenčke

Izbira opreme za otroško sobico je zelo pomembna, še posebej veliko pozornosti je treba nameniti posteljici, kjer bo spal dojenček. Zakaj so posteljice za dojenčke tako zelo pomembne? Dojenčki večino časa prespijo, zato mora biti izbrana posteljica kakovostna, udobna in varna. Mnogi starši pri izbiri posteljice za dojenčke največ pozornosti posvečajo videzu, obliki in ceni, a veliko bolj pomembno je, da so posteljice za dojenčke udobne in varne. V nadaljevanju je nekaj koristnih napotkov, ki vam bodo zagotovo prišli prav pri izbiri prave posteljice.

Posteljice za dojenčke

Posteljice za dojenčke so posteljice, ki so posebej zasnovane za novorojenčke, dojenčke in kasneje za malčke. Marsikomu se zdi, da je to običajna postelja le v manjši obliki, a ni. Posteljico dopolnjujejo navpične letvice, ki poskrbijo, da malček ne more sam iz posteljice. Uporabljajo se od rojstva otroka pa nekje do drugega leta starosti oz. do trenutka, ko otrok posteljico preraste. Bodoči starši je najbolje, da posteljico kupijo še v fazi nosečnosti, a ne čakajte predolgo z odločitvijo, saj lahko dostava posteljice za dojenčke in ostala oprema za otroško sobo, traja tudi več tednov. Nakup skrbno načrtujte in ne odlašajte do zadnjega trenutka.

Ob nakupu bodite pozorni na …

Nakup posteljice za dojenčke nikoli ne sme biti hitra odločitev, saj bo vaš najmlajši član družine v njej prespal večino časa v prvih mesecih svojega življenja. Izbrana posteljica naj sledi visokim varnostnim zahtevam in zakonskim določilom. Na kaj bodite še posebej pozoren pri izbiri posteljice za dojenčke?

  • Navpične letvice na stranicah posteljice naj ne bodo več kot 8 cm narazen. Vse, kar je več kot 8 cm, lahko pomeni nevarnost, da se dojenček lahko zagozdi med letvicami.
  • Pri izbiri barve posteljice za dojenčke bodite pozorni, da je naravna in otroku neškodljiva, saj dojenčki vse spoznavajo z usti in verjetno si ne želite, da liže strupeno barvo, s katero je pobarvana posteljica.
  • Posteljica naj ima čim manj okrasja in skritih kotičkov, kjer se nabira prah. Nad posteljico lahko namestite vrtiljak, ki pa naj bo izven dosega dojenčkovih rok. Izogibajte se igračkam z vrvicami.

Več vrst posteljic, katero izbrati?

Posteljice za dojenčke so različne, vsaka ima svoj namen, ki vam lahko olajša marsikatero stisko.

  • Standardna posteljica je trdna, kompaktna in hkrati tudi zelo vzdržljiva. Idealna je za družine, ki načrtujejo več kot enega otroka in niso veliko na poti. Za standardne posteljice je značilno tudi to, da so okorne in jih je praktično nemogoče prestavljati iz ene sobe v drugo ali pa iz ene lokacije na drugo.
  • Posteljice, ki rastejo z otrokom, te so izjemno popularne, saj se takšne posteljice enostavno spremenijo iz posteljice za dojenčke v posteljo za malčka. To je idealna dolgotrajna rešitev, so pa tudi nekoliko dražja izbira od drugih posteljic.
  • Obposteljne posteljice za dojenčke pa so odlična rešitev za tiste starše, ki imajo manj prostora oz. želijo, da je otrok v njihovi neposredni bližini. Takšne posteljice so kompaktne, prenosne in nastavljive po višini, da se lahko povsem prilagodijo običajnim standardnim posteljam. Takšna posteljica se lahko uporablja tudi kot prenosna, saj jim je dodana priročna torba za prenašanje.
  • Prenosne posteljice pa so prava izbira za družine, ki veliko časa preživijo na poti, ali pa se uporabljajo kot posteljice na vikendu. Zanje je značilno, da so lahke, zložljive in da zavzamejo malo prostora, zato se lahko shranijo kar pod posteljo ali v omari.

Ob nakupu posteljice za dojenčke  ne pozabite na nekaj nujnih dodatkov

Ob nakupu posteljice morate kupiti tudi ležišče oz. vzmetnico, ki se mora povsem prilagajati dimenzijam posteljice, priporočljiva je tudi nepremočljiva podloga, rjuho, odejo, posteljnino in po želji še vrtiljak. Vsekakor pa posteljice ne napolnite s plišastimi igračkami, ampak le najnujnejša oprema, ki pa mora biti preverjene kakovosti.