Poročni fotograf poskrbi za lepe spomine

Poročni fotograf

Vloga poročnega fotografa na »vajin dan« je izredno pomembna. Vsak resen, profesionalen in izkušen poročni fotograf se zaveda, da je njegovo delo veliko več kot le beleženje sosledja poročnega dne. Slovenski »trg« poročne fotografije je presenetljivo zelo širok tako po stilih kot po številu ponudnikov. Odločitev parov je lahko nekoliko lažja, če pred tem dobro vedo kaj iščejo in pričakujejo. V nadaljevanju bomo odgovorili na najbolj pogosto zastavljena vprašanja, s katerimi se pari srečajo v procesu iskanja poročnega fotografa.

Poročni fotograf

Kako izbrati najbolj primernega poročnega fotografa?

Načrtovalci porok pogosto govorijo o tem, da se poročna fotografija nastane že dolgo pred poročnim dnevom. S stavkom se poročni organizatorji mislijo predvsem na zelo premišljen proces, ki poteka v ozadju izbire najbolj primernega poročnega fotografa za par. Dober končni izdelek, ki ga par prejme po poroki, je odraz profesionalnega dela in harmoničnega odnosa, ki ga poročni fotograf vzpostavi s parom. Vsak izkušen poročni fotograf vam bo ponudil brezplačni vsaj eno uri uvodni sestanek na katerem se boste z njim lahko pobližje spoznali in pregledali njegovo dotedanje delo. Najem poročnega fotografa je veliko več kot le najem storitve oziroma izvajalca. Zavedati se morata, da bo poročni fotograf na dan poroke prisoten pri vseh najbolj intimnih in čustveno obarvanih trenutkih, za kar je še toliko bolj pomembno, da se v njegovi prisotnosti počutita sproščeno. Na uvodnem sestanku se zato bolj kot na ceno same storitve, osredotočite na tisti »klik«, ki se zgodi med »pravimi« osebami. Vedite, da takšne odločitve ne boste obžalovali.

Med katerimi stili poročne fotografije lahko izbirava?

Prvi korak k izbiri poročnega fotografa, še pred uvodnim sestankom je odločitev za stil v katerem želite, da bodo zabeleženi ti enkratni trenutki. Določen poročni fotograf je skozi leta razvil svoj značilen stil, s katerim se predstavlja potencialnim strankam. V Sloveniji poznamo klasično oz. tradicionalno poročno fotografijo. Tovrstno ste najverjetneje videli na večini poročnih fotografij svojih mam, babic, itn. Poziranje, formalnost in površinski zapis dogodkov so le nekatere značilnosti tega stila. S prihodom socialnih omrežij pa se je vse več ljudi začelo ozirati za ponudniki drugačnih, bolj instagramabilnih stilov. Tovrstno sodobno poročno fotografijo izvaja poročni fotograf, ki se izraža bolj v smeri fine art,  hipster, pa tudi boho  in  indie poročne fotografije. Ti stili se pri večini poročnih fotografih »prelivajo« zato je zelo pomembno, da bolj kot značilnosti posameznega stila dobro pregledate čim večjo paleto fotografij, ki jih ima vaš bodoči poročni fotograf. Kot tretja večja smer fotografije, ki je postala vedno bolj popularna pa je reportažna poročna fotografija. Photojournalizem in dokumentarna poročna fotografija, ki dajeta velik poudarek na dogajanju, pristnih emocijah in enakovrednosti vseh dogodkov v dnevu pa vsekakor »odpirata svoja vrata« tistim bolj drznim parom.

Kakšne so trenutne cene poročnih fotografov na slovenskem trgu?

V ceni se pogosto odraža kakovost. In prav nič drugače ni pri najemu poročnega fotografa. V Sloveniji velja nek splošen cenovni okvir, ki seveda od posameznika do posameznika niha, a hkrati ne odstopa v ekstreme. Poročni fotograf bo svojo ceno določil glede na izbran paket storitev, ki je po navadi vezan na ure prisotnosti na poročni dan. Pogosto se pari odločajo za 4 (manjše poroke), 8 ali 12 urno prisotnost fotografa. Poleg preživetih ur na poroki pa se delo fotografa razteza na dolgotrajen proces izbire in obdelave vseh poročnih fotografij. Teh je lahko od 2.000 pa tudi do 15.000 na poroko. Poleg vsega tega pa je v ceno pogosto všteta tudi izdelava online galerije v obliki slideshow-a ali scroldown galerije. Večina cen kakovostnih slovenskih fotografov se giblje od 1000 do 1300 eur. Z izbiro fotografa v tem cenovnem okvirju skoraj da ne morate zgrešiti.

Izkušnja iskanja poročnega fotografa naj bo v prvi vrsti prijetna. Vseeno pa ne pozabite, da bo končni izdelek poročnih fotografij odraz iskrenega izražanja želja in združevanja »pravih« ljudi.