Naravni rezervat Zelenci – kjer za užitek v nepozabni lepoti ni treba plačati vstopnine

naravni rezervat zelenci

V zadnjem času vse bolj odkrivamo, da se nam na dopust ni treba odpravljati preko meja – tudi Slovenija premore kar nekaj čudovitih kotičkov, ki napolnijo dušo s srečo in zadovoljstvom. Med najlepšimi kotički Gorenjske in pravzaprav cele Slovenije je naravni rezervat Zelenci.

Zelenci so ime dobili po zeleni barvi Save Dolinke, ki tu izvira iz približno dva metra globokega jezera. Jezero ima stalno temperaturo okrog šest stopinj Celzija, tako da nikoli ne zamrzne. Naravni rezervat Zelenci zaradi svoje lepote vsako leto privabi ogromno število slovenskih turistov, pa tudi tujcev v teh koncih Slovenije ne manjka. Za vse tiste, ki pa se želijo o čudovitih razgledih prepričati, še preden se odločijo za obisk, pa je bloger in popotnik Tomaž Gorec z dronom posnel kratek video, ki naravni rezervat Zelenci prikaže v vsej njegovi neopisljivi lepoti.

Naravni rezervat Zelenci se nahaja približno pet kilometrov stran od Kranjske Gore. Dosežete jih malo naprej od vasi Podkoren. Približno dva kilometra iz vasi najdete prvo brezplačno parkirišče, kjer lahko pustite avtomobil – drugo parkirišče se nahaja malo naprej. Z obeh lahko v desetih minutah ali manj pridete do Zelencev, kjer se vam bo odprl pogled, ki ga zlepa ne boste pozabili – zelena planota, sredi nje pa modro zelena voda, kakršne drugje ne najdemo zlahka.

Če radi vzamete pot pod noge namesto pod avtomobilske ali kolesarske gume, si lahko naravni rezervat Zelenci zastavite za pohodniški cilj in se tja odpravite iz Kranjske Gore. Ogled te naravne znamenitosti je povsem brezplačen, zato je odlična destinacija za tiste, ki se ne strinjajo z rekom »Malo denarja – malo muzike,« ampak konstantno iščejo ideje, kaj bi si še pri nas (ali v tujini) lahko ogledali, ne da bi jih to stalo celo premoženje.

naravni rezervat zelenci

Dom brkatega netopirja, gada in martinčka

Naziv naravnega rezervata so Zelenci dobili leta 1992. Z malo sreče boste morda, če se tja odpravite na obisk, ugledali katero od živali, ki tam prebivajo in ki so uvrščene na rdeči seznam ogroženih živalskih vrst Slovenije. Na približno 14 hektarjih rezervata poleg drugih živali, živijo tudi ptič škrlatec, navadni gad, brkati netopir, živorodna kuščarica in martinček. Morda ste ob omembi tega kuščarja, ki ga po vsej Sloveniji pogosto videvamo, presenečeni. A pravi martinček je v Sloveniji zaščitena živalska vrsta, medtem ko mali sivorjavi kuščar, ki ga tako pogosto vidimo, kako se sonči na kamnih in škarpah, v resnici spada med pozidne kuščarice. Tudi teh je v Zelencih v toplih mesecih na pretek.

Ne samo favne, naravni rezervat Zelenci ima razvito tudi zelo pestro floro. Tam bodo poznavalci našli na primer vodno zlatico, ozkolistni munec, močvirsko trirogljo ali močvirski ušivec.

Naravni rezervat Zelenci v vsakem letnem času postreže z edinstvenimi, a izjemno lepimi razgledi. Pozimi, v snežnem vremenu, je okolica jezera odeta v belo, ob kateri modrina vode samo še bolj izstopa. V vseh letnih časih pa lahko Zelence obiščete tudi z otroci.

Še enega svetovnega popotnika gre omeniti, ki mu je naravni rezervat Zelenci prirasel k srcu. To je bil angleški fizik in kemik Humphry Davy, ki je bližnjo vas Podkoren do svoje smrti leta 1829 večkrat obiskal. 61 let po smrti so mu na eni od hiš v vasi postavili spominsko ploščo. O sami okolici pa je zapisal, da se mu je savska dolina s svojimi jezeri in slapovi močno vtisnila v spomin in da v Evropi lepšega prizora še ni videl. Verjetno je Davy poleg Zelencev videl druge okoliške naravne lepote, ki jih tam zagotovo ne manjka.