Metlice brisalcev so pomočnik pri ohranjanju čistih oken

metlice brisalcev

Metlice brisalcev se uporabljajo za odstranjevanje dežnih kapelj, snežink, tekočine za čiščenje vetrobranskih stekel in drugih madežev z vetrobranskega stekla. Čisto vetrobransko steklo, ki ga zagotovijo kvalitetne metlice brisalcev, omogoča vozniku boljši pogled skozi okno ter s tem zagotavlja varnost udeležencev prometa.

metlice brisalcev

Ključne informacije, ki jih morate poznati

Čeprav so metlice brisalcev ključne pri odstranjevanju nečistoč z vetrobranskega stekla med vožnjo, nanje pomislimo šele ko njihova funkcija odpove – žal pa je takrat že prepozno. Predstavljajte si vožnjo po avtocesti, ko začne naenkrat deževati, temperatura okolica pa je pod lediščem. Ustvarijo se pogoji za nastanek ledenega sloja na vetrobranskem steklu. Kar je najhuje, pa v tej namišljeni, kljub temu pa zelo realni situaciji, vaše metlice brisalcev ne morejo sproti odstranjevati dežnih kapljic, saj so preveč izrabljene. Edina varna rešitev za voznika in druge udeležence prometa v tem primeru je čim hitrejša izločitev iz prometa.

Metlice brisalcev sicer morda niso tako zelo zanimive kot motor avtomobila, oblika avtomobila ali celo gume, kljub temu pa predstavljajo enega od osrednjih delov varne vožnje. Podobno kot je v ponudbi veliko različnih gum za avtomobile, so v ponudbi tudi različne metlice brisalcev, ki služijo različnim namenom.

Kdaj metlice brisalcev odslužijo namenu?

To je odvisno od kvalitete metlic ter od intenzivnosti in pogostosti njihove uporabe. Osnovna usmeritev pravi, da je potrebno metlice brisalcev redno spremljati in se na njihove spremembe odzivati. Če za brisalci ostaja sled, je potrebno metlice brisalcev čim prej zamenjati. Podobno velja, če metlice brisalcev med uporabo ustvarjajo (piskajoč) zvok. Najpomembnejša pa je sprememba na gumi oz. silikonu metlice brisalcev – če postanejo robovi metlic okrogle, namesto kvadratne oblike, je čas za njihovo zamenjavo. Enako velja za novo nastale razpoke, ki nastanejo na silikonu oz. gumi metlic oz. ob zmanjšani fleksibilnosti oz. elastičnosti brisalcev.

Kako pogosto naj menjam metlice brisalcev?

Tudi tu ni univerzalnega nasveta. Priporoča se, da redno, vsaj enkrat na 6 mesecev, pregledate metlice brisalcev in ocenite njihovo stanje. V primeru poškodb ali okvar, jih takrat tudi zamenjajte, sicer pa velja načelo, da metlice brisalcev zamenjamo približno enkrat na leto.

Trenutno trg ponuja številne rešitve za nadomeščanje metlic brisalcev. Čeprav je še do nedavnega veljalo, da je potrebno vsako leto zamenjati celotno ogrodje nosilca z metlicami, so danes na voljo ekološko sprejemljive rešitve, ko v primeru še vedno uporabnih nosilcev, z novimi nadomestite zgolj metlice, ob tem pa ohranite star nosilec. Namesto gumijastih metlic, priporočamo uporabo silikonskih metlic, ki zdržijo dlje, prav tako so cenovno ugodne. Pomembno pri tem je le, da preverite ali sta spojler nosilca in metlica brisalca v celoti ločena – če nista, zamenjava na tak način, žal ni mogoča.

Nasveti za dolgotrajno ohranjanje metlic brisalcev

Da bi metlice brisalcev ohranili čim dlje časa, se obvezno izogibajte brisanju poledenelega vetrobranskega stekla z njimi – led lahko zelo enostavno odstranite s pomočjo strgala za led, v pomoč pa so vam lahko tudi sredstva oz. razpršila za odstranjevanje ledu, ki jih enostavno razpršite po poledenelem steklu.

Pred nakupom primerjajte različne metlice brisalcev (priporočamo primerjavo kar preko spleta). Pri izbiri ponudnika metlic, poskrbite, da je ta vreden zaupanja in da boste za svoj denar dobili tudi ustrezno kvaliteto izdelka, ki vas bo spremljala skozi vse letne čase in nudila optimalno rešitev za varno vožnjo pri vseh vremenskih pogojih. Če sami ne poznate lastnosti kakovostne metlice brisalcev, se obrnite na strokovnjake, ki vam bodo pri tem z veseljem svetovali.

Izogibajte se puščanju avtomobila na neposrednem soncu. UV-sevanje, ki, zlasti v poletnih mesecih, prodira na površino Zemlje, poškoduje gumo oz. silikon ter plastiko brisalcev, zaradi česar se skrajša njihova življenjska doba uporabe.

Metlice brisalcev redno čistite – njihova nega je enako pomembna kot nega ostalih delov avtomobila – uporabite lahko navlaženo krpo s katero odstranite prah in ostale delce nečistoč. Pri negi se izogibajte čistilnim sredstvom, saj ta običajno negativno vplivajo na življenjsko dobo izdelka.