Kaj je termografija?

Termografija

Ste že slišali za izraz termografija? Že samo ime nam pove, če smo vsaj malo splošno razgledani, da gre pri njej za skovanko dveh besed, torej termo in grafija. Tako bi si izraz termografija lahko razlagal običajni človek, seveda pa je pravilna in strokovna razlaga nekoliko drugačna oziroma bolj dodelana, sploh, kadar govorimo o dejavnosti daljinskega zaznavanja v geodeziji. Besedo termo lahko takoj povežemo s toploto oziroma temperaturo, beseda grafija pa nas morda spominja na nekakšno risanje, pisanje, beleženje …

Kot poudarjajo pri podjetju Dezis, ki se ukvarja z najrazličnejšimi geodetskimi storitvami in nam tako lajša življenje ter prihrani marsikatero razburjenje nad sosedi, je termografija v bistvu veda, pri kateri gre za zaznavanje spremembe v temperaturi površja ali objekta, potem pa se te spremembe tudi analizira. Spremembe lahko analizirajo na desetinko stopinje natančno, kar pomeni, da je postopek oziroma metoda res precej zanesljiva.

termografija

Kaj še lahko povemo o metodi termografija? Tehnologija nam omogoča, da lahko izdelamo termalne (v smislu temperaturnih razlik) karte različno velikih območij, priročna pa je tudi za najrazličnejše termografske analize, kot so analize objektov, različne infrastrukture in še in še. Termografija ima torej pomembno nalogo, saj lahko z določanjem nekih toplotnih mostov pri stavbi ali kakšnih drugih pomembnih elementov na poslopju, objektu oziroma infrastrukturi zaznamo nepravilnosti oziroma pomanjkljivosti. Zakaj to potrebujemo? Preprosto zato, da lahko objekt oziroma neko območje kar najbolje saniramo, dokler imamo za to še čas.

Vam je zdaj kaj bolj jasno, o čem govorimo? Če ne, se še vedno lahko obrnete na strokovnjake iz podjetja Dezis, ki imajo termografijo dobesedno na dnevnem redu, vsekakor pa menimo, da smo dovolj preprosto in razumljivo objasnili, o čem pri tej metodi sploh gre. Nenazadnje se ta beseda pogosto pojavlja tudi v križankah ali kakšnih ugankah in v zvezi s tem lahko zaključimo, da nekaj novega znanja nikoli ne more škoditi. Prej nam lahko koristi.