Izdelava fasad: 3 preprosta pravila za kakovosten končen produkt

izdelava fasad

Ste opazili, da je marsikatera hiša širom Slovenije med korona krizo pridobila svojo novo podobo? Izdelava fasad je v tem času postalo res donosen in močno iskan posel. Seveda pa je dobra izdelava fasad odvisna tako od znanja in izkušenosti izvajalca, kot tudi izbire pravilnih materialov. Vsekakor je priporočljivo, da se o osnovnih pojmih izdelave fasad tudi sami nekaj malega poučite. Z namenom, da svoje znanje dopolnite ali poglobite, vam predstavljamo 3 najbolj osnovna pravila pri izdelavi fasade.

izdelava fasad

Pravilo št. 1: izdelava fasad naj poteka v primernih vremenskih pogojih in ustrezno pripravljeni opremi

Podnebne razmere in trenutno vreme lahko odločilno vplivajo tako na izdelavo fasade kot tudi na njen dolgoročen obstoj. Vsi dobri strokovnjaki se zavedajo temperaturnega vpliva na kakovost izdelave, in ne dovolijo, da se delo opravlja ko je temperatura nižja od 5 stopinj Celzija. Ta pogoj se v večini primerov upošteva, saj je sezona izdelave fasad od pomladi do zgodnje jeseni. Drug vremenski aspekt je zagotovo izogibanje izdelave fasade na močnem dežju, vetru ali zelo močnem soncu. Tretja stvar, ki je bolj kot vremenske, kemijske narave je, da se fasadnemu materialu nikakor ne dodaja nobenih posebnih primesi ali aditivov. Veliko vlogo pri kvalitetni izdelavi fasade ima tudi predpriprava. S tem mislimo predvsem na primerno shrambo fasadnih plošč, ki ne smejo biti več kot dva tedna izpostavljene močnemu UV sevanju. Na takšne plošče ne smete mazati lepila, brez predhodnega dodatnega brušenja. Poleg vsega naštetega pa naj bo izdelava fasad tudi časovno ustrezno tempirana. Pomembno je, da je vremenska napoved ugodna, saj je pred vsakim naslednjim nanosom slojev je potrebno počakati 2 ali 3 dni, da se podlaga ustrezno posuši. Pri tem pa pazite, da se enakomerno posuši celotna površina.

Pravilo št.2: izdelava fasad je močno odvisna od predpriprave podlage

Predpriprava v gradbenih vodah in njen pravilno voden postopek je ključnega pomena za dober končen izdelek. Predpriprava nam omogoča, da se vsakršna predhodno nanešena umazanija, madeži vlage ali neravni nanosi sanirajo. Od vrste podlage je v veliki meri odvisno tudi lepilo, ki ga boste izbrali. Za lepljenje bo primerna vsaka podlaga z standardom ONORM B6410. Zelo pomembno je, da se pred lepljenjem seznanimo z protipožarnimi normami. Skladno z ustrezno pripravljeno podlago pa boste lahko skupaj z izvajalcem določili tudi samo vrsto pritrjevanja. Kadar govorimo o izdelavi fasade na novogradnji je pomembno tudi to, da so vsakršni notranji ometi, estrihi, ipd. dokončno ustrezno posušeni. Izdelava fasad bo potekala brez dodatnih komplikacij, če boste:

  • Zaščitili vse površine, ki jih ne želite prepleskati, to so: les, aluminij, stekla, police od oken, ipd.
  • Pregledali podlago, če se na najej skrivajo kakšne alge ali plesni, ki jih je potrebno skrbno ločeno obdelati.
  • Vgradili vse dodatne elemente na zunanji strani hiše kot so: telefonska omarica, električna omarica, različna svetila in table, držala, ipd.
  • Preverili podlago z nujnimi testi.

Pravilo št. 3: Še tako kvalitetna izdelava fasad ne more izničiti oblikovnega kiksa

Pred izdelavo fasade je potrebno veliko truda in energije usmeriti v samo izbiro barve in oblikovanje zasnove. Na žalost vam pri napačno izbranem barvnem odtenku ali nesimetrični razporeditvi ne morajo pomagati prav nobenih mojstri fasad. Pri oblikovanju enotnega stila hiše se zato držite naslednjih pravil:

  • Držite se preprostih barvnih odtenkov, z manj »odbitimi« niansami barve. Namesto novodobnih razporeditev ali nenavadnih oblik se poslužite simetričnega razporejanja.
  • S novo fasado poudarite prednosti vašega doma in skrijte pomanjkljivosti. Vsekakor pa bodite pri odločitvah enotni.
  • Poleg barve razmislite tudi o uporabi materialov kot so: les, kovina, kamen, opeka, ipd,., ki se bo skladal z izbrano barvo.

Vsekakor se je dobro pri izdelavi fasad držati reka: »manj je več«, predvsem ko govorimo o oblikovnih karakteristikah hiše. Ne pozabite, da je le dobra predpriprava fasadne podlage tista, ki vam lahko zagotavlja vrhunski rezultat.