Implantat, rešitev za številne težave zob

implantat

Operacija za vstavitev zobnega implantata je postopek, kjer kirurg nadomesti zobne korenine s kovinskimi, vijačnimi stebrički in poškodovane ali manjkajoče zobe nadomesti z umetnimi zobmi, ki izgledajo in delujejo podobno kot pravi. Implantat je lahko dobrodošla alternativa protezam ali mostičkom, ki se ne prilegajo in možnost, kadar pomanjkanje naravnih zobnih korenin ne omogoča nadomestitve zobne proteze ali mostov.

implantat

Kako se izvaja operacija, je odvisno od vrste vsadka in stanja vaše čeljustne kosti, vključuje pa lahko več postopkov. Glavna prednost vsadkov je trdna podpora za vaše nove zobe – postopek, ki zahteva, da se kost tesno zaceli okrog vsadka. Ker to celjenje kosti zahteva čas, lahko postopek traja več mesecev.

Zakaj in kdaj izbrati zobni implantat

Zobni vsadki so vam kirurško nameščeni v čeljustni kosti, kjer služijo kot korenina manjkajočih zob. Na splošno so primerni za vas, če imate enega ali več manjkajočih zob. Imeti morate zadostno kost za pritrditev vsadkov ter zdrava ustna tkiva. Priporočljivo je, da nimate zdravstvenih stanj, ki bi vplivale na celjenje kosti in ne kadite tobaka.

Zobni vsadek je primeren tudi, če ne morete ali nočete nositi protez, želite izboljšati svoj govor in ste se pripravljeni zavzeti za postopek več mesecev.

Postopek vstavitve zobnega vsadka ter okrevanje

Najprej morate opraviti celovit zobozdravstveni pregled. Morda vam bodo posneli rentgenske in 3D posnetke zob ter modele iz zob in čeljusti. Svojemu zdravniku morate povedati o vseh zdravstvenih stanjih in vseh zdravilih, ki jih jemljete, vključno z zdravili in dodatki na recept. Če imate določene bolezni srca ali ortopedske vsadke, vam bo zdravnik morda pred operacijo predpisal antibiotike, da bo preprečil okužbo. Načrt zdravljenja po operaciji je prilagojen vaši situaciji in upošteva dejavnike, kot so število zob, ki jih morate zamenjati, ter stanje čeljustne kosti in preostalih zob.

Kaj lahko pričakujete?

Operacija zobnega vsadka je ponavadi ambulantna operacija, ki se izvaja v fazah, med postopki pa je čas celjenja. Postopek namestitve zobnega vsadka vključuje več korakov, vključno z odstranjevanjem poškodovanih zob, po potrebi pa se izvede tudi priprava čeljustne kosti. Po namestitvi zobnega vsadka sledi rast in zdravljenje kosti, namestitev opornice ter na koncu namestitev umetnih zob.

Celoten postopek lahko traja več mesecev, od tega je velik del časa namenjen zdravljenju in čakanju na rast nove kosti v čeljusti. Nekatere korake lahko včasih kombinirate glede na vašo situacijo, konkreten postopek ali uporabljene materiale.

Namestitev zobnega implantata

Med operacijo namestitve zobnega vsadka vaš ustni kirurg naredi rez, da odpre dlesen in razkrije kost. V kost se izvrtajo luknje, kamor bo nameščen kovinski steber za zobni vsadek. Ker bo drog služil kot zobna korenina, se ga vsadi globoko v kost. Na tej točki boste še vedno imeli vrzel, kjer manjka vaš zob. Po potrebi lahko za videz postavimo delno začasno protezo. To protezo lahko odstranite za čiščenje in med spanjem.

Čakanje na rast kosti

Ko je kovinski implantat nameščen v čeljustno kost, se začne osteointegracija. Med tem postopkom čeljustna kost zraste in se združi s površino zobnega vsadka. Ta postopek, ki lahko traja več mesecev, pomaga ustvariti trdno podlago za vaš novi umetni zob – tako kot korenine za vaše naravne zobe. Ko je osteointegracija končana, boste morda potrebovali dodatno operacijo za namestitev opornika – kosa, kjer se bo krona sčasoma pritrdila. Ta manjša operacija se običajno opravi z lokalno anestezijo v ambulanti. Po namestitvi naslona se morajo dlesni zaceliti približno dva tedna, preden se umetni zob lahko pritrdi.

Rezultati operacije za vstavitev zobnega implantata

Večina operacij z vsaditvijo zobnih vsadkov je uspešnih. Včasih pa se kost ne spaja dovolj s kovinskim vsadkom. Kajenje na primer lahko prispeva k odpovedi vsadka in zapletom. Če se kost ne zlije dovolj, se vsadek odstrani, kost očisti in postopek lahko poskusite znova čez približno tri mesece.

Zobozdravstveno delo – in preostali naravni zobje – bo funkcionalno dlje, če:

Vadite odlično ustno higieno. Tako kot pri naravnih zobeh tudi pri vsadkih, umetnih zobeh in dlesnih poskrbite za čistočo. Posebej oblikovane ščetke vam lahko pomagajo očistiti kotičke okoli zob, dlesni in kovinskih stebrov.

Redno obiskujte svojega zobozdravnika ter skrbno načrtujte zobozdravstvene preglede, da zagotovite zdravje in pravilno delovanje vsadkov in upoštevajte nasvete za profesionalno čiščenje.