Cepljenje KME za brezskrbno gibanje v naravi

Cepljenje KME

Cepljenje KME je zelo učinkovita metoda zaščite proti virusu iz družine flavivirusov, ki prizadene osrednje živčevje in lahko pusti velike posledice. Ta virus lahko na nas prenesejo klopi, ki ga v osnovi nimajo, ga pa odlično prenašajo s hranjenjem pri drugih gostiteljih. Cepljenje KME se priporoča osebam, ki preživijo velik del svojega prostega časa zunaj, v naravi ali opravljajo te vrste poklica, ki zahteva gibanje na izpostavljenih območjih.

Zanimivo dejstvo, povezano z virusom, je, da je Slovenija na 3. mestu na seznamu okuženih s KME med vsemi evropskimi državami. V Sloveniji na leto zboli za klopnim meningoencefalitisom kar 250 ljudi.

Cepljenje KME

Poglejmo si, kaj je kratica KME in cepljenje KME, zakaj se cepiti in kako ravnati ob okužbi.

Kaj je KME in kakšni so njegovi znaki?

KME je kratica za virusno obolenje klopnega meningoencefalitisa. To je virus, ki kroži po parazitskem trikotniku in predstavlja virus, klopa in gostitelja. Ta virus spada v rod flavivirusov in se večinoma prenaša z ugrizom členonožca – klopa.

Znaki, ki se pojavijo ob bolezni, so različni od človeka do človeka. Po večini pa se kažejo kot:

 • slabo počutje,
 • bolečine v vratu in mišicah,
 • glavoboli,
 • vrtoglavica in slabost,
 • splošna utrujenost.

Če se okužite s klopnim meningoencefalitisom, boste prve znake opazili v povprečju od 7 do 14 dni od vboda okuženega klopa. Ta virus ima pri dveh tretjinah bolnikov dve fazi razvoja:

 1. Prva faza z neznačilnimi simptomi traja 2-7 dni. Bolnik je utrujen, se slabo počuti, ima povišano temperaturo. Lahko ima tudi bolečine v trebuhu, bruha in ima drisko. Po končani prvi fazi se bolnik počuti bolje.
 2. V drugi fazi, večino bolnikov zaradi simptomov prizadetosti osrednjega živčevja, napotijo v bolnišnico. Razvije se oz. bolezen poteka kot meningitis ali meningoencefalitis. Simptomi za sam meningitis so vnetje možganske ovojnice ter s tem povišana do visoka telesna temperatura, močni glavoboli, otrdelost in bolečine v vratu, slabost in bruhanje ter v hudih primerih: tresavica rok in jezika, težave pri zbranosti, motnja zavesti – koma.

Če virus poleg vnetja možganske ovojnice povzroči tudi vnetje možganskega tkiva, to pomeni bolezen klopnega meningoencefalitisa. Posledice pri tej vrsti so hude in vsebujejo razne ohromitve mišičnih skupin, najpogosteje medenice in ramenskega obroča. Virus pusti hude posledice, ki lahko zelo spremenijo kakovost bolnikovega življenja.

Kako se najbolje zaščititi proti piku klopa in nastalemu virusu?

Kadar se odpravimo na sprehod ali športno aktivnost v naravo, je priporočljiva dobra zaščita v obliki repelentov, ki odganjajo mrčes in klope. Te si nanesemo po oblačilih in prav tako na izpostavljeno kožo.

Pripomoremo lahko tudi tako:

 • s primernimi oblačili, ki so gladka in svetla, da ga hitreje vidimo in odstranimo;
 • cepljenje KME je zelo učinkovit ukrep, ki v primeru, da vas klop piči, ne povzroči okvare osrednjega živčevja in vas zaščiti pred predhodnimi simptomi.

Kdaj opraviti cepljenje KME?

Cepljenje KME ali cepljenje proti klopnemu meningitisu in meningoencefalitisu je priporočljivo v zimskih mesecih. Prva dva odmerka si sledita v razmiku enega meseca, da se vzpostavi aktivna zaščita, tretji odmerek lahko sledi od 9 do 12 mesecev po drugem odmerku.

Nato je dobro ponoviti cepljenje po 3 letih pri osebah od 49 do 60 let, oziroma po 5 letih za otroke in odrasle.

Možni stranski učinki na cepljenje KME

Stranski učinki na cepljenje KME se delijo na:

 1. Zelo pogosti neželeni učinki, ki so bolečina na mestu pika, bolečine v mišicah, glavobol, splošno slabo počutje, zaspanost.
 2. Pogosti neželeni učinki so slabost, glavobol, bolečine v sklepih, občutek utrujenosti, pordečitev in otekanje na mestu cepljenja, simptomi, podobni gripi, povišana telesna temperatura, bruhanje, zmanjšan apetit, nemir in slabo spanje, šibkost.
 3. Občasni neželeni učinki se pojavijo kot bolečine v želodcu, otekanje bezgavk, podplutba na mestu vbrizganja, mrzlica.
 4. Redki neželeni učinki so alergijske reakcije, driska, potovalna slabost, pordelost, oteklina, mravljinci, omotica, prebavne motnje, koprivnica, bruhanje.

Kot pri vseh drugih cepivih lahko tudi cepljenje KME povzroči hude alergijske reakcije, ki so zelo redke, ampak jih je treba opazovati:

 • otekanje na glavi in vratu, vključno z ustnicami, jezikom in žrelom;
 • razširjen izpuščaj, ki lahko zajame tudi celo telo;
 • zadihanost, težko dihanje;
 • reakcije krvožilnega sistema, ki jih spremljajo motnje vida;
 • padec krvnega tlaka;
 • piskajoči zvok ob dihanju zaradi otekline v dihalih.

 Zdravljenje in okrevanje ob okužbi

Ob blagi obliki bolezni je okrevanje v bolnišnični oskrbi od 7 do 10 dni, pri bolnikih s hujšo obliko, ki se zdravijo na intenzivni negi, pa lahko traja tudi do več tednov in mesecev, čemu sledi še dolgotrajna rehabilitacija s fizioterapijo, pregledom gibalnih sposobnosti in dihalnih funkcij.

Razne ohromitve in invalidnost, ki so posledica virusa, ostane pri večini bolnikov trajna. Prav tako ohromitev dihalnih mišic, zaradi katere so bolniki vezani na dihalni aparat vse življenje.

Kje poteka cepljenje KME?

Cepljenje KME poteka v vseh zavodih za zdravstveno varstvo in tudi pa pri izbranem zdravniku.

Z virusom klopnega meningitisa in meningoencefalitisa na letni ravni zboli zelo veliko ljudi. Bodite in ostanite med tistimi, ki so zdravi in recite, DA za cepljenje KME. Zaradi virusa se lahko v telesu pojavijo huda bolezenska stanja, ki jih včasih ni mogoče nadzirati, zato je izjemno priporočljivo cepljenje KME, ki prepreči hude simptome in posledice.

Poskrbite zase in se zaščitite.