Katero cepivo proti klopnemu meningitisu učinkovito zaščiti vaše življenje?

Da bo cepivo proti klopnemu meningitisu (KME) učinkovalo zaščitno in preventivno, je potrebno izvesti cepljenje prej, preden pride do okužbe. Najbolj izpostavljeni so otroci med 4 in 14 letom, starejši od 50 let in zaposleni, ki so  ves čas v stiku z nevarnostjo, da jih vbode okužen klop. Če se cepite preventivno, je cepivo proti klopnemu meningitisu plačljivo, razen za rizične skupine, ki jih določa zakon. Zato lahko vsi odrasli, ki so dopolnili 49 let in vsi otroci, ki so dopolnil 3 leta, prejmejo vse tri osnovne odmerke cepiva tako, da se plačilo izvede iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Cepljenje ni obvezno, razen za zaposlene, ki so v poklicih, kjer je stik s klopi neizogiben.

Kako nevaren je klopni meningitis?

Klopni meningitis spada med zelo nevarne bolezni, ki pušča hude posledice na živčevju in možganih, saj okvari možganske ovojnice ter možgane in lahko povzroči smrt. Okvare so velikokrat trajne in pacientu zelo poslabšajo kakovost življenja. Prav iz tega naslova so izumili uradno potrjeno cepivo proti klopnemu meningitisu, ki že desetletja ščiti mnoge ljudi in otroke pred to zahrbtno boleznijo.

Slovenija spada med najbolj ogrožene dežele v Evropi, saj vsako leto pri nas zboli za KME 250 ljudi. Njihovo zdravljenje pa je zelo dolgotrajno in zahtevno, včasih pa tudi neuspešno. Na srečo je pri nas cepivo proti klopnemu meningitisu dostopno vsakomur, ki se odloči za samoplačniško cepljenje. Za en odmerek se plača 31 Evrov, celotno cepljenje pa stane 93 Evrov.

Kdo naj se odloči za cepljenje proti klopnemu meningitisu?

Glavni vzrok za nastanek bolezni klopni meningitis so virusi, ki jih z vbodom vnesejo v človeka okuženi klopi vseh velikosti in vrst. Tri vrste živijo tudi pri nas. Zato cepivo proti klopnemu meningitisu vsebuje ravno te oslabele in neaktivne viruse, da jih telo registrira, ustvari proti njim obrambni mehanizem in v spomin imunskega sistema zapiše kodo za obrambo proti temu virusu.

Klopi se zadržujejo na travnikih, gozdu, na bilkah, zemlji in grmovju. Imajo več razvojnih faz. Samica pa za razmnoževanje potrebuje kri. Ko je temperatura v naravi nad 5 stopinj Celzija, se klopi pripravijo na travah in grmovju ter čakajo na živali, ki pridejo mimo. Z dlačicami zaznajo premikanje zraka, saj nimajo vida in se oprimejo živali ali pa človeka, kajti med njima ne ločijo. Klop nato najde tanek del kože nad žilo in vbode v kožo do žile, da bi srkal kri. Pri tem pa v kri gostitelja izloča snov proti strjevanju krvi in hkrati tudi viruse in bakterije, če je klop okužen.

Zaradi tega se cepivo proti klopnemu meningitisu priporoča vsem, ki ste pogosto v naravi, na travnikih in v gozdovih, tam pa so največ otroci, sprehajalci, izletniki in ljudje, ki kampirajo. Cepljenje pa je obvezno za tiste,

ki zaradi dela pridete pogosto v stik s klopi, kot so kmetje in gozdarji ali raziskovalci narave in turistični delavci.

Cepivo proti klopnemu meningitisu za starejše od 16 let?

FSME IMMUN 0,5 ml suspenzija je cepivo proti klopnemu meningitisu in je pripravljeno za injiciranje tako, da je v že napolnjeni injekcijski brizgi. Gre za cepivo proti klopnemu meningoencefalitisu, ki vsebuje cele viruse, ki so inaktivirani. Imetnik dovoljenja za to cepivo je podjetje Pfizer Luxembourg SARL. Pri nas ga lahko uporablja zgolj zdravstveno osebje na recept.

Vbrizga pa se ljudem starejšim od 16 let.

Cepivo FSME IMMUN 0,5 ml vsebuje dva odmerka. Med prvim in drugim odmerkom je običajno razmik od enega do treh mesecev. V primeru, da je treba imunski odziv pri pacientu doseči hitro, lahko zdravstveno osebje drugi odmerek injicira v pacienta že 14 dni po prvem odmerku. Inficiranje se priporoča v zimskem času.

To cepivo proti klopnemu meningitisu zadostuje kot preventivna zaščita za eno sezono, ko so klopi aktivni, to je od pomladi do pozne jeseni in je običajno dosežena že po prvih dveh odmerkih.

Tretji in zadnji osnovni preventivni odmerek je priporočljivo vnesti v isti sezoni, ko se je cepljenje začelo. Injicira pa se ga od 5 pa do 12 mesecev po drugem odmerku.

Po treh do petih letih pa se priporoča osvežitveno cepljenje in nato vsakih 5 let. Na ta način cepivo proti klopnemu meningitisu  FSME IMMUN doseže največjo učinkovitost in precej dobro preventivno zaščito pred KME.

Aktivna imunizacija in cepivo proti klopnemu meningitisu za otroke

Aktivno cepivo proti klopnemu meningitisu za dojenčke in otroke do 12 leta je cepivo Encepur 0,75 mikrograma/0,25 ml suspenzija za injiciranje. To je cepivo proti klopnemu meningoencefalitisu s celimi inaktiviranimi virusi.

Izdaja se le na recept in se uporablja izključno v javnih zdravstvenih zavodih in podjetjih, ki imajo za to licenco ter opravljajo zdravstveno dejavnost. Dovoljenje za proizvodnjo tega cepiva ima podjetje GSK Vaccines GmbH.

Cepljenje se običajno opravi v hladnih mesecih in sicer najprej prvi odmerek. Za njim pa v dveh tednih, do treh mesecev injicirajo drugi odmerek. Tretji odmerek pa nekje od 9 do 12 mesecev po drugem odmerku.

Prvo poživitveno cepljenje se priporoča po treh letih od osnovnega cepljena in naslednja na vsakih 5 let.

Drugo pri nas registrirano cepivo proti KME za otroke pa je FSME IMMUN 0,25 ml, to je suspenzija za injiciranje, ki je v napolnjeni injekcijski brizgi. To cepivo se uporablja za otroke od 1 do 15 let. Postopki cepljena so enaki kot pri prejšnjem cepivu, kot tudi obnovitvena cepljenja in odmerki. Dovoljenje za izdelavo cepiva ima podjetje Pfizer Luxembourg SARL.